U Američkom kutku Gradske biblioteke Zenica počinje književna radionica

Već tradicionalni edukativno-kulturni program „Ljeto u biblioteci“, čiji organizator je Gradska biblioteka Zenica, službeno je počeo 17. jula promocijom knjige „Kapija“ književnice Medihe Šehidić. Zbog antiepidemijskih mjera program je ove godine znatno reduciran ali, i dalje, nudi zanimljive sadržaje.

Tako u četvrtak, 5. augusta, u Američkom kutku Gradske biblioteke počinje književna radionica sa Željkom Grahovcem. Prijaviti se možete putem FB stranice Gradske biblioteke, putem telefona ili, najbolje, direktno u Biblioteci svakog radnig dana. U odjeljenju “Novo Radakovo” svakog ponedjeljka u augustu bit će organizovano zabavno čitanje – priprema za školu, sa početkom u 10 sati. Moje prve pjesme – kreativno pisanje za najmlađe (do 5.  razreda)

Buđenje mašte, kreativnosti i suosjećajnosti, bit će održano 4. i 11. augusta sa početkom u 10 sati. Engleski jezik za početnike na programu će biti 13., 20. i 27. augusta. Scratch – IZMISLI, PROGRAMIRAJ, PODIJELI!, naziv je programa koji će trajati tri dana u augustu, počevši od 10. augusta, a radi se o programskom jeziku namijenjenom početnom učenju programiranja kroz kreiranje različitih igara i animacija.

Kroz radionicu učenici će se upoznati sa osnovama rada u Scratch-u kao i početi razvijati “računalno” razmišljanje.

Da li Google zna!?, radionica informacijske pismenosti za uzrast od 10 do 15 godina, bit će organizovana 19. augusta.

Iz Gradske biblioteke napominju da će radionice će biti dokumentovane, te mole roditelje da naglase ako ne žele da se njihovo dijete pojavi na fotografiji. (D. T.)