Uspješno rasvijetljen slučaj upotrebe vatrenog oružja u Zenici, akteri uhapšeni

Ilustracija

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, uspješno su rasvijetlili slučaj upotrebe vatrenog oružja koji se dogodio dana 20.07.2021. godine, u 20,30 sati, na području Zenice, u kojem je lice H.S., rođeno 1954. godine, iz Zenice, zadobilo teže tjelesne povrede a lica koja su upotrijebila vatreno oružje pobjegla sa lica mjesta.

Nakon izvršenih uviđajnih radnji, službenici Sektora kriminalističke policije su došli do određenih indicija i kvalitetnih operativnih saznanja, koja su provjeravana i u pravcu kojih su preduzimane operativne aktivnosti policijskih timova angažovanih na otkrivanju i lišenju slobode lica koje je upotrijebilo vatreno oružje, kao i svih drugih lica koja su se mogla dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela. Kao rezultat naznačenih aktivnosti, isto veče, nepuna dva sata nakon izvršenja krivičnog djela, na odvojenim lokacijama na području Grada Zenica, locirana su i lišena slobode dva lica koja su se dovodila u vezu sa navedenom upotrebom vatrenog oružja, a radi se o licima:  A.J., rođen 1986. godine i Š.E., rođen 1988. godine, oba lica iz Zenice.

Nad uhapšenim licima je u službenim prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona sprovodena kriminalistička obrada nakon čega su, tokom jučerašnjeg dana, tačnije 21.07.2021. godine, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca, predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je lice A.J. počinilo krivično djelo “Ubistvo” iz člana 166. Krivičnog zakona FBiH, a u vezi sa članom 28. Krivičnog zakona FBiH “Pokušaj”, krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona, a lice Š.E. krivično djelo “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela” iz člana 346. Krivičnog zakona FBiH.

U sklopu naznačenih aktivnosti, od strane policijskih timova, a u skladu sa naredbama Kantonalnog suda u Zenici, izvršeni su pretresi u mjestu Gornja Osojnica, kojom prilikom je pronađen pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom, kojim je izvršeno navedeno krivično djela, te je pronađeno i oduzeto putničko motorno vozilo kojim su lica pobjegla nakon izvršenja krivičnog djela. Pronađeno oružje i vozilo će biti predmet potrebnih vještačenja i provjera i isti će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku. Ovdje je bitno napomenuti da su oba lica koja su u oviru naznačenih aktivnosti i istrage lišena slobode, od ranije poznata policiji kao višestruki počinioci krivičnih djela.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje