Zenički biciklista Vedad Karić objedinio titule prvaka države u tri discipline

U mjestu Žakovo u općini Trebinje vožena je najvažnija XCO utrka sezone koja je odlučivala o novim prvacima Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

Kako se i očekivalo na ovoj trci u seniorskoj XCO konkurenciji pobjedu je odnio zeničanin Vedad Karić, član Biciklističkog kluba Rotacija – SPIN. Ovom pobjedom Karić je odbranio naslov državnog prvaka od prošle godine. Još jednom je potvrdio da se radi o najboljem biciklisti u državi. Ujedno je  objedinio naslove državnog prvaka na drumu i postao prvak države u tri glavne biciklističke discipline (MTB XCO, drum, Individualni hronometar). Ove tri trke nalaze se u olimpijskom programu.

„Staza je bila tehnički veoma zahtjevna sa mnogo kamena  na spustu sa krugom  4,2 kilometra sa oko 130 metara visinske razlike. Znao sam da će biti jurnjave na tom tehničkom spustu i da će biti teško raditi neku značajnu prednost. Od starta sam se pozicionirao na čelo trke i kotrolirao situaciju, gdje sam napravio  prednost u prvom krugu koja je samo rasla iz kruga u krug. Zadovoljan sam formom i vožnjom, kao i odbranom titule prvaka“, izjavio je za Zenicainfo.ba Vedad Karić, nakon pobjede u Trebinju.

U narednih mjesec dana Vedad Karić planira nastupe na trkama GP Kranj, drumska trka Slovenija, Balkansko prvenstvo MTB XCO-Bihać, Međunarodna drumska biciklistička trka u Tuzli, Evropsko prvenstvo  MTB XCO-Novi Sad.(M.P.)