Knjiga “Sloboda robije” hfz. Halila ef. Mehtića promovisana u Zenici

Knjiga hafiza Halila ef. Mehtića „Sloboda robije“, promovisana je u srijedu u hotelu „Zenica“.

Halil Mehtić je 1986. godine osuđen na tri godine zatvora jer nije pristao da bude svjedok u suđenju grupi Alije Izetbegovića. Ovo je knjiga koja govori o jednom vremenu i jednom društveno-političkom sistemu kojeg odavno nema. Kome ju je Halil Mehtić namijenio, svojim savremenicima koji dobro znaju o čemu govori ili mladim gerenecijama.

“Namijenio sam je jednima i drugima. Sudionicima tog vremena, da ne zaborave kroz šta smo sve prolazili. Onima mlađima koji žive u jednom sasvim drugačijem društvenom poretku da mogu napraviti paralelu između tadašnje i današnje slobode govora. Nažalost mi ni danas nismo pošteđeni tih montiranih političkih procesa. Sada to rade politički rivali, a onda je to bio pokušaj iznalaženja političkih neprijatelja kako bi se prikrile brojne slabosti u sistemu koji se rastakao i raspadao iznutra“, kazao je Mehtić.

Naslov knjige, “Sloboda robije“ utemeljen je u stvarnom osjećaju Halila Mehtića da je nakon odležane kazne ostao pošteđen stalnih pritisaka državne Službe bezbjednosti, špijuniranja i ucjena.

Halilu ef. Mehtiću, ovo je 14. knjiga, prva proznog sadržaja. Priprema i knjigu svojih intervjua.

“U tim intervjuima koje sam davao brojnim časopisima u BiH tretirao sam pitanja naše odbrane, mog političkog angažmana i društveno političkih kretanja u BiH te stanja u Islamskoj zajednici i nepravdi koje su meni učinjene“, kazao je ef. Mehtić.

Nakon toga planira da objavi knjigu o godinama njegovog vjerskog angažmana u Islamskoj zajednici i onome što je radio i doživljavao. (D. T.)