Okrugli sto na temu “800 godina od povijesnog susreta svetog Franje Asiškog i sultana Malika al Kamila”

Okrugli sto na temu “800 godina od povijesnog susreta svetog Franje Asiškog i sultana Malika al Kamila”, održan je sinoć u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

Organizator je bio Centar za mirovno obrazovanje u saradnji sa Medžlisom i Odborom za međureligijsku saradnju u Zenici.

“Ove dvije historijske osobe, u vremenu kojeg je obilježavala iznimna vjerska mržnja i netolerancija između kršćana i muslimana, uspjeli su da stvore svojevrsnu oazu mira i razumijevanja što i danas zaslužuje našu pažnju i poštovanje”, kazao je Alen Kristić, projekt menadžer Centra za mirovno obrazovanje.

“U vremenu kolektivne mržnje i mora predrasuda između istoka i zapada, kršćanstva i islama, dvojici nesvakidašnjih ljudi pošlo je za rukom da stvore jednu oazu mira, povjerenja, razgovora i solidarnosti. Mi danas postavljamo pitanje šta od njih možemo naučiti, kako da naše današnje društvo u BiH bude humanije u kojem ćemo jedni drugima pružati gostoprimstvo u našoj vjeri, jeziku i kulturi. Da se onaj drugačiji ne osjeća odbačenim nego prigrljenim i da bude ono što jeste“, poručio je Alen Kristić.

Bilo je ovo jedno od šest predavanja u ciklusu na ovu temu.

Predavači su bili ugledni stručnjaci iz Sarajeva, Visokog i istočnog Sarajeva, Nezir Halilović, Aladin Husić, fra Ivan Nujić te Zlatiborka Popović-Momčilović. (D. T.)