Odobrena novčana sredstva za izradu projektne dokumentacije novog primarnog voda kroz naselje Stara Nemila

Odobrena su novčana sredstva za izradu projektne dokumentacije novog primarnog voda kroz naselje Stara Nemila zahvaljujući saradnji Odbora za vodu, predsjednika Savjeta mjesne zajednice Ibrahima Čelika, gradskog  vijećnika Alena Kapkovića i Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem.

Podružnica Stara Nemila dugo godina je imala problem sa opskrbom domaćinstava pitkom vodom, lošom infrastrukturom, malim izvorištima i  akumulacijom. Prije tri godine vodovod nije mogao zadovoljiti potrebe domaćinstava pa je njegova rekonstrukcija bila neophodna.

„Ogromna dugovanja domaćinstava za vodu iznosila su negdje oko 8.000 KM, bespravni priključci, problem privatnih bazena i privatnih voda koje su se miješale i kvarile ispravnost vode su problemi sa kojima se susrećemo od 2018. godine“, navodi Damir Kljun, predsjednik Odbora za vodu Stara Nemila.

Mjesna zajednica je u proteklom periodu uspjela naplatiti 80 % dugovanja od domaćinstava i napraviti sporazum sa Gradskom upravom o trajnom korištenju i upravljanju bazenom Kula, a mještani su dali svoj doprinos obavljajući društveno-korisni rad za potrebe ovog projekta.

„Od 2018 godine imali smo preko 1.300 sati društveno-korisnog rada naših mještana, a učestvovalo je oko 150 ljudi u tim radovima i nakon prvih 12 mjeseci uspjeli smo dovesti stanje u normalu“, ističe naš sagovornik.

U ranijem periodu mještani su sanirali postojećih osam izvorišta podružnice Stare Nemile što je poboljšalo snadbijevanje vodom.

Firma koja će raditi na ovom projektu vodovodne mreže jeste “IBIS” d.o.o. Zavidovići i već je dio posla na terenu odradila. (B. M.)