Održan književno-lutkarski performans “Putujući grad Horozgrad”

U okviru manifestacije “Ljeto u biblioteci”, danas je održan književno-lutkarski performans za najmlađe. “Putujući grad Horozgrad” je zajednički umjetnički projekt profesora Elmire Helać Mekić i Sabita Agića.

Elmira Helać Mekić je profesorica i književnica za djecu i laureat za najveću svjetsku nagradu Astrid Lindgren za književnost ispred Bosne i Hercegovine za 2021. godinu. Ona je istakla kako je uživala u današnjoj izvedbi za djecu i da je ovom posjetom htjela podstaknuti djecu na one prave moralne, istinske vrijednosti koje ona prenosi u svojim djelima.

„Uživali su, pričajući o knjigama, o čitanju, o značaju čitanja za njihov dalji rast i razvoj, ali smo se i zabavljali, igrali i pjevali i radili lutkarske performanse i zaista nam je bilo lijepo”, ističe za portal Zenicainfo.ba Elmira Helać Mekić.

Istakla je da je autorica tri romana za djecu: Kamen, Kladrma i Psi s raskrsnice i zbirka basni Horozgrad. Kao učiteljica, bavi se temama koje su bliske djeci.

„Bavim se općenito promovisanjem onih istinskih životnih vrijednosti kao što su poštovanje, pomaganje, tolerancija, prijateljstvo, ljubav i slično“  i navodi da u: „basnama koje su fenomenalno ilustrovane, bavim se onim što mi stariji stručno nazivamo vršnjačko nasilje. Bavim se prevencijom vršnjačkog nasilja i to su priče iz školskih klupa“, navodi profesorica Helać Mekić.

Sabit Agić ističe da poveznica između dječije književnosti i lutkarstva jeste to što oboje pripadaju umjetnosti i što im se pruža mogućnost da izađu iz standardnih okvira svoga zanimanja. Navodi kako upravo proces kreiranja jednog lutkarskog peformansa iziskuje vrijeme, strpljenje, istrajnost i finansijsko ulaganja.

„Došli smo na ideju da jednu od njenih priča postavimo kao lutkarsku predstavu, obzirom se ja godinama već bavim lukarstvom“, ističe naš sagovornik Agić.

Jedna od poruka današnjeg performansa jeste da se najmlađi podstaknu na kreativnost i samostalnost. (A. S.)