Zadovoljavajuće doze krvi u Kantonalnoj bolnici Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Iako se usljed hitne potrebe za dozama krvi, povuku sve rezerve iz Transfuzijskog centra, zbog saobraćajnih nesreća ili nekog drugog vida potrebe za ovom zdravstvenom uslugom, ovaj Odjel Kantonalne bolnice Zenica posjeduje zadovoljavajuće zalihe krvi.

“Trenutne zalihe su zadovoljavajuće, obično je to ljetni period kako smo naveli, problem sa opskrbom, saobraćajne nesreće su česte, no ove godine imamo zadovoljavajuću situaciju sa zalihama krvi”, istakla je dr. Sanja Nikić, načelnica Transfuzijskog centra KB Zenica.

Ljudska krv podijeljena je u krvne grupe na osnovu prisutnosti ili odsutnosti određenih markera ili antigena na površini crvenih krvnih stanica. Zalihe određenih krvnih grupa znaju varirati shodno potrebi, no isto tako, vrlo brzo se poprave.

“Nekad vam se desi da se desi nakakva vanredna situacija i da preko noći padnu zalihe krvnih grupa, ali trudimo se da imamo uvijek određenu količinu krvi svake krvne grupe kako bi hitne zahtjeve mogli rješavati, a ono što možemo odgoditi, da se odgodi dok se zalihe ne poprave”, ističe dr. Nikić.

Iako je pandemija koronavirusa uzela maha u svakom pogledu, ona se očitovala i na davaoce krvi, no problemi su uskoro bili riješeni, a akcije nastavljene normalnim intenzitetom

“Ljudi su zvali, davali smo informaciju i taj neki period u kojem nismo imali davalaca je bio kratak i pokrenuli smo se svi i shvatili smo da moramo živjeti uz poduzimanje epidemioloških mjera, održavali smo akcije i nije bilo problema”, dodaje.

Ljeto je period u godini kada organizam zahtijeva poseban tretman i dosta onog što unosimo u organizam utiče na našu krv, naročito za redovne davaoce.

“Bitan je unos tekućine pogotovo u ljetnim satima, ne kafe, niti energetskih napitaka, idealan je čaj, sok ili nešto slično da se čisto hidrira dovoljno i da izbjegnemo eventualne neželjene reakcije”, kazala nam je dr. Nikić.

Kako je najavljeno i u narednom epriodu planirane su brojne akcije dobrovoljnog darivanja krvi, koje većinom organizuje Tranfuzijski centar u saradnji sa Crvenim križom Zenica.