Zoran Milanović naredne sedmice dolazi u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović stiže u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za N1. Kako je rečeno, Milanović će u našoj zemlji boraviti od 11. do 13. jula.

Protokol posjete predsjednika susjedne zemlje se još uvijek finalizira, međutim, za sada, posjeta državnim vlastima u Sarajevu nije planirana. Također, još uvijek nije poznato da li će posjetiti Srebrenicu gdje se 11. jula obilježava godišnjica genocida.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Milanović će boraviti u Vitezu, Mostaru, Livnu i Tomislavgradu.

Ovo će biti prva posjeta Milanovića našoj zemlji u ulozi predsjednika Hrvatske. On je u BiH boravio u nekoliko navrata kao premijer Hrvatske.

U proteklih nekoliko godina svojim izjavama o Bosni i Hercegovini izazvao je oštre reakcije domaćih političara i intelektualaca.

Nazivao je Bosnu i Hercegovinu “big shit” državom, poručivao je da je građanska država daleki san, ali i da je to podvala.

Posljednji istupi nakon NATO samita gdje je kazao da ljudi u ministarstvu vanjskih poslova Njemačke od BiH žele napraviti utopiju, smatraju analitičari, pokazuju kontinuitet negativnog Milanovićevog odnosa prema BiH i njenim institucijama.

Vijesti.ba