DOM ZDRAVLJA ZENICA: Cijepljenje djece će se vršiti onog trenutka kada se dobiju preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju

FOTO: Zenicainfo.ba

Dom zdravlja Zenica kontinuirano radi na vakcinaciji građana Zenice u skladu sa količinama vakcina koje im se dostavljaju od strane Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Postupak vakcinacije protiv Covida -19 je veoma zahtjevan projekt kojem radnici Doma zdravlja pristupaju vrlo ozbiljno, te ulažu velike napore da se isti uspješno provodi.

„Do sada je u Domu zdravlja Zenica za vakcinaciju protiv COVIDA -19 prijavljeno 17.556 građana, od čega je 6.268 vakcinisano, a 3.934 građana je revakcinisano“, saopćava Delila Suljić, portparolka Doma zdravlja Zenica.

Prema ranijim saznanjima prijave za vakcinaciju idu putem pripadajuće amubulante i porodične medicine. Iz Doma zdravlja navode da njihova Ustanova nastavlja pratiti preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju o prioritetnim skupinama za cijepljenje protiv COVIDA-19, odnosno nastavlja u kontinuitetu vršiti vakcinaciju hroničnih bolesnika kao i osoba starijih od 60 godina.

„Cijepljenje djece će se vršiti onog trenutka kada se dobiju preporuke Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju, tek tada se može pristupiti vakcinaciji, a za sada se na području cijele Federacije BiH ne vakcinišu djeca“, ističe Delila Suljić, portparolka Doma zdravlja Zenica.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju da se zbog trenutne epidemiološke situacije maksimalno izbjegavaju privatna i javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute. (B. M.)