Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH na obilježavanju Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu

Ambasada Velike Britanije u BiH i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) upriličili su u Sarajevu ceremoniju povodom Međunarodnog dana eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu i okončanja projekta “Traženje zaštite, podrške i pravde za preživjele žrtve seksualnog nasilja tokom konflikta u Bosni i Hercegovini”.

Pored domaćina, ambasadora Velike Britanije u BiH Netju Filda, ceremoniji je prisustvovao i predstavnik UNFPA u BiH Džon Kenedi Mosoti te podsekretarka Ujedinjenih nacija-specijalna savjetnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za prevenciju genocida i borbu protiv govora mržnje Alis Vairimu Nderitu ali mnogi drugi strani i domaći uzvanici.

U sklopu programa odigrana je interaktivna pozorišna predstava “Žute čizme” koja je zasnovana na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta i koja tematizira stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje.

Podsjećamo da je MRV BiH obilježavajući 20. godišnjicu potpisalo Deklaraciju o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu, čime se nedvosmisleno osuđuje „socijalna isključenost, marginalizacija i direktna diskriminacija koje društvo vrši nad žrtvama seksualnog nasilja u ratu”. Vjerske zajednice u BiH na taj način su se izjasnile da će svojim aktivnostima pomoći u zaštiti žrtava seksualnog nasilja, te širiti svjesnost o njihovim problemima i potrebi procesuiranja onih koji su takve strašne zločine počinili.(Š.B.)