Prva gimnazija učestvovala u projektu “Diversity is delicious”

„Diversity is delicious“ naziv je projekta koji je u zadnja četiri mjeseca realizovan u pojedinim srednjim školama i okončan proteklog vikenda, a finansirala ga je Američka ambasada. Među učesnicima su bili i učenici zeničke Prve gimnazije, predvođeni svojom profesirocom, Erminom Švraka.

„Projekat je značajan jer je uticao na razvoj kritičkog razmišljanja među učenicima, što je jedan od važnih zadataka obrazovnog procesa, a istovremeno mislim da je to bio prvi projekat u našoj zemlji, koji je profesorima dao mogućnost da sami budu moderatori programa“, ističe Ermina Švraka, profesorica engleskog jezika u zeničkoj Prvoj gimnaziji.

„Projekat je realizovan u više faza, a tokom prve faze, nakon pročitane zadane knjige „Dear Martin“ organizovane su učeničke debate o samoj knjizi i njenoj temi, a potom smo imali priliku da se udružimo sa drugim školama, učesnicama,  i da sami osmislimo i realizujemo određeni program“, pojašnjava profesirocia Švraka.

„Tako smo mi proteklog vikenda, zajedno sa profesorima i učenicima Franjevačke klasične gimnazije iz Visokog, srednje Tehničke škole iz Bugojna i srednje škole Nikola Šop iz Jajca organizovali radionice na Vlašiću, a 40 učenika, među kojima je bilo i devet iz zeničke Prve gimnazije, razgovaralo je o temama zastupljenim u pomenutoj knjizi, kao što su: rasizam, diskrimanicija,  predrasude i slično“, pojašnjava Ermina Švraka, profesorica zeničke Prve gimnazije.(V.J.)