Telekom operateri iz BiH pojasnili šta će za građane značiti ukidanje roaminga na Zapadnom Balkanu

FOTO: telegram.hr

Ukidanje roaminga za komunikaciju mobilnim telefonom na području Zapadnog Balkana trebalo bi se desiti 1. jula ove godine. Telekom operateri iz Bosne i Hercegovine su obrazložili šta će to značiti za korisnike.

U BH Telecomu su napomenuli da su se na ovo obavezala sva tri operatera. Ova kompanija, kao i Mtel su naglasili da korisnici više neće morati plaćati dodatnu naknadu prilikom boravka u Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Istakli su da je riječ o “roamingu kao kod kuće” te su u BH Telecomu objasnili šta to znači.

“Pozivi na mobilne i fiksne telefone, tekstovne poruke (SMS) i podatkovne usluge će se naplaćivati po domaćim tarifama, tj. korisnik će imati istu cijenu usluga kao unutar svoje zemlje. Ovo se pravilo primjenjuje i na sve pozive ili tekstovne poruke koje korisnik primi dok se nalazi u pomenutim zemljama”, naveli su.

U mtelu su potcrtali da će bonusi za razgovore, koje korisnici u okviru svojih paketa imaju prema drugim mrežama u Bosni i Hercegovini, važiti i za razgovore kada se nađu na teritoriji zemalja Zapadnog Balkana, ukoliko pozivaju neki od brojeva s te teritorije. Dakle ukoliko pozivaju brojeve sa pozivnim brojem +387, +382, +383, +381, +389 ili +355. Dolazni pozivi se neće tarifirati.

Kako će se tretirati pristup mobilnom internetu

Obrazložili su i kako će se tretirati pristup mobilnom internetu. BH Telecom je ukazao na moguća ograničenja.

“Međutim, kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zloupotrebe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja zavise od korisničke tarife, opcije ili dokupa, a sama pravila, cijene i količine maloprodajnih mobilnih usluga koje BH Telecom korisnici mogu koristiti na teritoriji Zapadnog Balkana će biti detaljno opisane u uslovima korištenja. Ukoliko korisnik prekorači dozvoljeni limit podatkovnog saobraćaja, BH Telecom ima pravo onemogućiti postpaid korisnicima daljnje korištenje mobilnog interneta u cilju sprečavanja neželjenih troškova za korisnike. Kod prepaid korisnika prekoračenje limita data saobraćaja naplaćivat će se s online računa”, objasnili su.

Mtel je najavio da će precizne informacije o korištenju mobilnog interneta uskoro objaviti.

“Kada je riječ o mobilnom internetu, korisnici će moći koristiti primjenjivu količinu za preijnos podataka, dakle količinu koja će biti dovoljna za njihove potrebe za vrijeme boravka u roamingu u regiji Zapadnog Balkana. Precizne informacije za svaki korisnički paket će uskoro biti dostupne na web stranici mtela”, naveli su.

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu je ranije ove godine poručila da je ukidanje roaminga jedan od glavnih rezultata Digitalne agende za Zapadni Balkan, a koja će građanima donijeti konkretne koristi.

Klix.ba