BiH će u augustu dobiti 300 miliona eura od MMF-a

FOTO: faktor.ba

Bosna i Hercegovina bi krajem augusta mogla da dobije vrijedan finansijski paket pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 300 miliona eura, namijenjenih za zdravstveni oporavak BiH putem nabavke vakcina, najavo je rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell. 

Jewell je naveo da su ta sredstva namijenjena i za jačanje ekonomske otpornosti, odnosno suočavanje s krizom koju je donijela pandemija Covida 19.

“U kontekstu globalne pandemije stvara se okruženje koje će omogućiti izdvajanje novih 650 milijardi američkih dolara opšte SDR alokacije za podršku rezervama i likvidnosti svih zemalja članica MMF-a. Alokacija će pomoći tim zemljama da dobiju sredstva za podršku rezervi ili kupovinu vakcina i podršku ekonomskom oporavku”, rekao je Jewell za Večernji list, izdanje za BiH.

On je istakao da se ovdje radi o vanrednim mjerama za suzbijanje krize izazvane pandemijom virusa korona.

Prema njegovim riječima, ova godina je vrijeme u kome bi trebalo da BiH napravi ključne korake u smjeru izlaska iz zdravstvene krize, prvenstveno putem vakcinacije što većeg broja građana, nakon čega bi trebalo da uslijedi ekonomski oporavak zemlje.

Akta.ba