Otvorene prijave za ovogodišnji “Marš mira”

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica bit će organizovan 17. po redu „Marš mira“, a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa, odnosno pojedinaca.

“Marš mira” je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine, u julu, u povodu obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Cilj ove manifestacije jeste odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine.

Kako navode iz “Marša mira”, pored odavanja počasti žrtvama genocida, ova manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde, privedu i presude, sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

“‘Marš mira’ ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i realtiviziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od strane predstavnika srpskog naroda, institucija Republike Srpske, Srbije i njihovih istomišljenika. ‘Marš mira’ je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, sa međunarodnim karaterom i učesnicima iz mnogih zemalja svijeta”, istakli su.

Kako su naveli iz “Marša mira”, ova manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine sve do pojave pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije koronavirusa, se kretao od dvije do više od deset hiljada.

“Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša mira” dnevno pješače oko 30 kilometara, a kolonu “Marša mira” svake godine predvode vetarani koji su preživjeli put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Rok za prijavu na ovogodišnji “Marš mira” je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na „Maršu mira 2021.“ mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i Facebook stranice Marša Mira https://www.facebook.com/mars.mira najkasnije do 1. jula 2021. godine.

Iz “Marša mira” napominju  da će sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu na snazi te iz tog razloga pozivaju učesnike ovogodišnjeg “Marša mira” da budu spremni na eventualne redukcije i smanjenivanje broja učesnika ukoliko to bude potrebno.

N1 BiH