Konkurs za prijavu filmova za „XXIII Festival filma djece i omladine Zenica 2021“

Udruženje tehničke kulture Zeničko-dobojskog kantona kao organizator,  objavilo je konkurs za prijavu filmova za „XXIII Festival filma djece i omladine Zenica 2021“, koji je planiran za drugu polovinu decembra ove godine.

Grad Zenica je generalni pokrovitelj, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku kulturu i sportje partner ovog festivala.

„Konkurs za prijavu filmova raspisan je u dvije glavne cjeline: dječiji film odnosno takmičarski program za osnovce i pojedince starosne dobi do 15 godina, te omladinski film, koji podrazumijeva program za srednjoškolce, studente, organizacije civilnog društva i pojedince starosti od 16 do 22 godine“, pojašnjava Amir Mehmedinović, predsjednik Udruženja tehničke kulture ZDK. Takmičarski program festivala odvijaće se u žanrovskim kategorijama: igrani, dokumentarni,animirani i eksperimentalni film, te spot,  a za prvonagrađene filmove u obje starosne kategorije, te za najbolji film „Grand Prix festivala“ predviđene su i novčane nagrade.

„Glavni cilj ove manifestacije je da animiramo mlade da se bave umjetničkim stvaralaštvom, da svoje slobodno vrijeme iskoriste na najbolji mogući način, te da predstave vlastito stvaralaštvo i ideje“, ističe Amir Mehmedinović, predsjednik Udruženja tehničke kulture ZDK.

Konkurs za prijavu filmova za „XXIII Festival filma djece i omladine Zenica 2021“, biće otvoren do 10. novembra, a imena nominovanih filmova i autora po cjelinama i kategorijama biće zvanično objavljena najkasnije 30 dana od zatvaranja konkursa.(V.J.)