CIK predlaže da se omogući opcija vanrednih izbora i uvođenje skenera

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine Željko Bakalar je predstavio prijedloge za izmjene i dopune Izbornog zakona, koje je utvrdila ova institucija. Kako je kazao, predložili su novine koje se odnose i na korištenje tehnologije.

Kako je kazao, predloženo je regulisanje preuranjene izborne kampanje preko društvenih mreža, sankcionisanje govora mržnje, uvođenje vanrednih izbora samo onda kada to Ustav dopušta, zabrana korištenja javnih resursa tokom kampanje, zabrana funkcionerske kampanje i korištenje tehnologije – skenera glasačkih listića.

Potcrtao je da su predložili zabranu trgovine mjestima u biračkim odborima među strankama, ali i to da nisu tretirali zabranu trgovine skupštinskim, paralamentarnim mandatima nakon izbora. Kao razlog za prethodno istaknuto je naveo to da je evropski standard da mandat pripada pojedincu, a ne stranci.

Bakalar je naglasio da su predložili i ograničiti preferencije na tri. Uvjerava da bi se time smanjila veličina listića, olakšalo njegovo skeniranje i samim tim ubrzalo brojanje glasova. Kao važnim je izdvojio i to da traže smanjenje limita dozvoljenih troškova stranaka tokom kampanje.

Međutim, napomenuo je da od državnih parlamentaraca zavisi da li će dozvoliti uvođenje tehnologije na izborima. Podsjetio je da CIK to zagovara već godinama. Istakao je da se njihovi prijedlozi ne odnose na izmjene i dopune Centralnog zakona u dijelu gdje su potrebne ustavne izmjene, a koje su naložene presudama domaćeg suda i Suda za ljudska prava.

Najavio da će CIK raditi i na izmjenama Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Pozivajući se na Zakon, Bakalar tvrdi da institucija čiji je predsjednik ima nadležnost da učestvuje u izmjenama i dopunama Izbornog zakona. Podsjećamo da državna vlast koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) još nisu uključili CIK u konsultacije o izmjenama i dopunama. Riječ je isključivo o međustranačkim pregovorima.

Bakalar je naveo da će CIK tražiti mišljenje od OSCE-a i Vijeća Evrope o njihovim prijedlozima. Naglasio je da će analizirati i prijedloge za izmjene i dopune Zakona drugih aktera, te ih je pozvao da ih ustupe CIK-u.

Ukazao je da će predložene izmjene i dopune od CIK-a biti objavljene na web stranici ove institucije.

Izvor: Klix.ba