ZENICA: Odluke sa drugog dijela sjednice Gradskog vijeća

FOTO: Zenicainfo.ba

U nastavku jučerašnje 10. redovne sjednice Gradskog vijeća Zenica vijećnici nisu podržali Izvještaj o radu i poslovanju JP „Radio-televizija Zenica“ d.o.o. Zenica za 2020. godinu te Izvještaj o radu JU „Predškolski odgoj i obrazovanje“ Zenica za 2020. godinu.

Uz pohvale direktorima usvojeni su izvještaji o radu javnih ustanova „Bosansko narodno pozorište“ Zenica, „Muzej grada“ Zenica i „Gradska bibilioteka“ Zenica za prošlu godinu.

Vijeće je razmatralo Građansku inicijativu Udruženja „EKO FORUM“ Zenica kojom se zahtijeva stavljanje van snage Odluke gradskog vijeća o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni od 28.12.2020. godine i Zaključka o davanju prethodne saglasnosti za dodjelu koncesije za izgradnju hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni od 28.03.2013. godine.

Nakon rasprave prihvaćen je zaključak kojim se potvrđuje da je Gradsko vijeće Zenica razmatralo Građansku inicijativu Udruženja „EKO FORUM“ Zenica u skladu sa Statutom Grada Zenice te da Vijeće nema pravnog osnova da postupi po zahtjevima iz ove inicijative.

“Radi se o zahtjevima građana da se još jednom razmotre ranije donesene odluke po pitanju izgradnje hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni. Međutim, prethodna saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju hidroelektrane „Janjići“ na rijeci Bosni data je u martu 2013. godine. Mi smo shodno Statutu Grada Zenica bili dužni razmotriti tu inicijativu građana. Komisija za propise dala je svoje Mišljenje u kojem je navedeno da nema pravnog osnova da se ranije doneseni akti po ovom pitanju stave van snage“, kazao je gradonačenik Fuad Kasumović. (Š. B.)