Danas se obilježava Svjetski dan multiple skleroze

Danas se obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Cilj Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiple sklerozi kao globalnom problemu.

Udruženje oboljelih od multiple skloroze ZDK uključilo se u obilježavanje Svjetskog dana. Oni su organizovali šetnju svojih članova, te druženje u sjedištu udruženja.
„Teško mi je. Moram imati pomoć non stop, uvijek neko mora uz mene biti”, kaže Dženan Dedić, član udruženja.
„Na žalost mi smo u dosadašnjem radu ostali neprimjećeni tako da smo sebi dali za cilj da ove i u narednim godinama puno više budemo u javnosti, jer je ovo populacija gdje bilježimo sve veći broj oboljenja. Zenica, ali i BiH prednjače u tom broju”, kaže Din Čišija, zamjenik predsjednika UOMSZDK.
Oko 20 posto ovih pacijenata u Federaciji beslatno može koristiti lijekove za ovu bolest, ali to još uvijek nije dovoljno.
„Mi ove godine obilježavamo Svjetski dan oboljelih od multiple skleroze sloganom „Da li je za liječenje potrebno osvijiti džek pot” upravo zbog toga i tako će biti sve do onog momenta dok svi naši pacijenti kojima bude postavljena dijagnoza multiple skleroze ne budu imali mogućnost da dobiju odmah adekvatnu terapiju”, naglašava doktorica Jasminka Dželilović-Vranić predsjednica Federalnog saveza UOMS.
S obzirom da svaki kanton za sebe ima propise naša sagovornica kaže da će se zalagati da svi kantoni imaju bar one jeftine lijekove kao što su vitamini D i E besplatno na A listama i kako oboljeli od multiple skleroze ne bi morali bar to kupovati.(N.G.)