Udruženje “Bistro” organizovalo poribljavanje Bosne šaranskom mlađu

Udruženje građana sportskih ribolovaca “Bistro” Zenica iz vlastitih sredstava obezbjedilo je poribljavanje rijeke Bosne.

Mlađ šarana poribljena je na Kanalu iznad brane. Ovo udruženje tradicionalno provodi akcije poribljavanje rijeke Bosne. Nastoje kroz svoje programske aktivnosti očuvati riblji fond. Dokaz tome je i današnja akcija za koju su izdvojili vlastita sredstva.
„Poribili smo ovaj dio na Kanalu sa šaranskom mlađu od 150 do 250 grama u iznosu od 3.000 maraka ili 300 kg”, kaže Mirsad Tuzlak, predsjednik UGSR „Bistro” Zenica.
Nakon današnjeg čina poribljavanja Bosne šaranskom mlađu, pecanje na ovom području biće zabranjeno narednih mjesec dana.
„Nastojimo da održimo tu mlađ jer za godinu dana od te količine dolazi do jedne dobre reprodukcije, ali savjest i svijest ribolovaca će pokazati koliko će oni sami zaštiti” dodaje naš sagovornik.
Na nedavnom takmičenju udruženje je dobilo i federalnog prvaka. U Bosanskoj Krupi Zakir Halilović je postao prvak Federacije u disciplini udica-plovak.
On kaže da mu je za pobjednički pehar bio dovoljan ulov tri plotice i jedne crvenooke što je otprilike kilogram ulovljenjene ribe. Pored fedederalnog pehara, naš sagovornik kaže da je pobjednik skoro svih kupova na području našeg kantona.(N.G.)