Srijeda je pazarni dan, evo kakve su cijene na zeničkoj pijaci

Današnja posjeta zeničkoj pijaci ostavlja dojam o mnogobrojnosti građana ali sa tužnim prizorom u njihovim rukama, sa vrlo malo ili nimalo kupljenog voća i povrća.

Jedan od prodavača tvrdi da kupovna moć opada i zbog odlaska građana iz naše zemlje ali i da se situacija u svijetu odražava na naše stanje jer je neprihvatljivo da jedan kilogram paprika u maju košta jednu konvertibilnu marku.

Kako saznajemo od prodavača oni nude potpunu uslugu prilikom koje ne naplaćuju vrećice sa cijenama koje jesu pristupačne, ali današnji standard života ne dozvoljava građanima kupovinu koja nije bazirana na kalkulisanju u gramaži.

Neki sugrađani su zadovoljni pijačnom ponudom ističući da je došlo do pojeftinjenja nekog voća koje je cijenom pristupačno i penzionerima, dok drugi smatraju da je najbolje imati svoj vrt i na taj način se opskrbiti voćem i povrćem koje za mnoge građane predstavlja luksuz.

Cijene na pijaci ipak nisu enormne tako da korpica jagoda košta 2.50 KM, trešnje po kilogramu koštaju 2.50KM, a lubenica 2KM. Od povrća izdvajamo cijenu špinata koja iznosi 1KM ali za pola kilograma dok se cijena mladog krompira kreće od 1.30 do 1.50KM.(B.M.)