Prvi dan masovne vakcinacije u Zenici protiče bez problema

Prva masovna vakcinacija protiv COVID 19 počela je jutros u zeničkoj Areni u organizaciji Doma zdravlja Zenica. Vakcinu Pfizer primilo je prvog dana oko 500 građana i građanki starije životne dobi i hroničnih bolesnika mahom s područja Crkvia i Babine rijeke.

Vakcinacije se nastavlja do petka i prema spiskovima iz porodičnih ambulanti biće obuhvaćeni i pacijenti ostalih gradskih naselja.

Iz Doma zdravlja ističu da se kontinuirano vakcinisanje prioritetnih i rizičnih grupa vrši protekla dva mjeseca, shodno planu vakcinacije Federacije BiH i dostupnosti i količini vakcina koje dobiju.

„Molimo građane koji nisu pozvani telefonom da ne dolaze, jer se vakcinacija radi prema spiskovima iz porodičnih ambulanti. Do petka ćemo aplicirati ovih 2 000 doza Pfizer vakcine koliko je trenutno dostavljeno Domu zdravlja“, ističe Delila Suljić, portparolka Doma zdravlja Zenica.

Oko 150 zdravstvenih radnika i volontera zaduženo je da ova četiri dana imunizacija protiče u naboljem redu.

„Više od 80 uposlenika Doma zdravlja je angažovano za ovu imunizaciju. Radi se na sedam ljekarskih punktova, sedam za administraciju i sedam za vakcinaciju. Obezbjedili smo prostor za opservaciju sa osvježenjem i od jutros sve protiče u najboljem redu“, saznajemo od Selme Čajdrić, koordinatorice za vakcinaciju Doma zdravlja Zenica.

Prema riječima sugrađanina Nihada Gutlića iz naselja Crkvice vakacinacija je organizirana na najbolji mogući način, nema zadržavanja, gužvi, osoblje je susretljivo.

Podršku  je Dom zdravlja u ovom poslu dobio od Gradske uprave, Zavoda zdravstvenog osiguranja, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Crvenog križa i Civilne zaštite,a punktove za vakcinaciju obišao je i gradonačelnik Fuad Kasumović.

„Građani mi kažu da su prezadovoljni i ja se zahvaljujem svim instituacijama i organizacijama. Pozivam također sve građane da se vakcinišu čim dobiju priliku, jer ne znamo kada će Zenica dobiti novi kontingent vakcina protiv COVID 19, a to je jedini i najbolji načina da se zaustavi pandemija“, istakao je Kasumović.

Sutra će u Areni vakcinu Pfizer primiti novih oko 500 građana i građanki koji pripadaju porodičnim ambulantama Jalija i Odmut. Za revakcinaciju će svima koji su vakcinisani ovih dana biti javljeno naknadno.

Među danas vakcinisanim bio je i bračni par iz naselja Crkvice – oboje 90-godišnjaci. (A.H.)