ERNAD GRANIĆ: Očekujem veću efikasnost u realizaciji projekta “Plava voda”

„Nakon najnovijeg potpisa premijera Zeničko-dobojskog kantona, na ugovore za realizaciju projekta „Plava voda“ očekujem u narednom periodu da ćemo s puno većim elanom i efikasnošću pristupiti nastavku aktivnosti na ovom projektu“, izjavio je danas za RTV Zenica Ernad Granić,direktor Javnog preduzeća Regionalni vodovod Plava voda.

Premijer ZDK, Mirnes Bašić potpisao je juče ugovore za realizaciju kredita kod Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”, koje će zajedno sa mjenicama, mjeničnim ovlaštenjima i drugim dokumentima potrebnim kao sredstvo obezbjeđenja za realizaciju ovih ugovora, a koje će potpisati ministar finansija Josip Lovrić, dostaviti Federalnom ministarstvu finansija.

ZDK se, odlukom Skupštine iz 2017. godine, kreditno zadužio kod EBRD-a i CEB-a za iznos od 14 miliona i 300 hiljada eura, odnosno 65 posto ukupnog kreditnog zaduženja za finansiranje projekta “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda”. Zaduženje se odnosi na dio zajma koji je obavezan vraćati ZDK (17,50%), kao i za dio kredita koji su u obavezi vraćati Grad Zenica i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

„ZDK je jedan od 7 učesnika ovog projekta i u tom smislu potpisom ugovora preskočili smo još jednu barijeru“,dodao je Granić.

Ujedno je izrazio zadovoljstvo dinamikom provedbe dva međunarodna tendera za Plavu vodu, jednog o izboru izvođača radova i drugom koji se odnosi na nadzor.

„Komisija koja je bila zadužena za izbor subjekta za nadzor okončala je svoj posao, izabran je najpovoljniji konzorcij, odnosno konsultanska kuća i prema planu, formalno potpisivanje ugovora trebalo bi biti iduće sedmice, a što se tiče izbora izvođača radova dinamika je dobra“, kazao je Granić.

Podsjeća da je preostalo da se okončaju aktivnosti na još nekim pratećim ugovorima, a kada se završi izbor izvođača radova njegov zadatak je izvršiti preprojektovanje kao i čekiranje trase.
Finansiranje projekta Plava voda osigurano je kreditnim zaduženjima od 22 miliona eura, od kojih 11 miliona eura ide preko Evropske banke za obnovu i razvoj-EBRD-a, a drugih 11 miliona preko Razvojne banke Vijeća Evrope-CEB.

U ovom projektu participiraju općine Travnik, Novi Travnik, Busovača i Zenica a indirektno i općina Vitez, kao obveznik eksproprijacije na svojoj teritoriji.(Š.B.)