FOTO: Obilježena 29. godišnjica formiranja 303. viteške brigade i Željezarskog bataljona

U organizaciji zeničkog JOB-a „Unija veterana“ danas je u Zenici obilježena 29. godišnjica formiranja 303. viteške brigade i Željezarskog bataljona.

Okupljeni u kompleksu Spomen obilježja palim borcima Željezare Zenica odali su počast palim borcima, a brojne delegacije položile su cvijeće na ovaj spomenik.

„Željezarski bataljon formiran je 13. maja 1992. godine, a vrlo brzo, već 18. maja pristupio je Prvoj zeničkoj brigadi, koja je kasnije prerasla u 303. vitešku brigadu, a danas smo se okupili da odamo počast svim našim šehidima i poginulim borcima, najhrabrijim sinovima naše domovine, kojima zahvaljujući imamo nezavisnu BiH i mislim da to zaista ne smijemo nikada zaboravati, jer bez njihove žrtve, ne bilo ni današnje slobode“, ističe Tahir Šabić, predsjednik zeničkog JOB-a „Unija veterana“.

Prvih dana formiranja Prve zeničke brigade, njenog ratnog puta i daljeg djelovanja 303. Viteške brigade, danas se prisjetio i Muhamed Begagić, jedan od ratnih komandanata ove brigade, podcrtavši značaj njenog djelovanja.

„Imali smo jako puno gubitaka tokom borbi, ali nije nam žao. I mada ne znam da li smo se za ovo borili, borili smo se časno i pošteno odbranili ovaj dio BiH, a  sve što je valjalo u to vrijeme, bilo je u jedinicama Armije BiH“, naglasio je danas Muhamed Begagić, jedan od ratnih komandanata 303. viteške brigade.(V.J.)