Kroz projekat “Živi spomenici” mladi se upoznaju sa posljedicama rata 1992.-1995.

Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ iz Sarajeva u saradnji sa ambasadom SAD-a u našoj zemlji realizuju projekat „Živi spomenici“, čija je namjera kroz pet mirovnih akcija širom BiH, upoznati mlade ljude sa posljedicama ratnih dešavanja od 1992.-1995. godine na ovom prostoru.

Zenica je danas bila mjesto održane prve mirovne akcije, odnosno panel diskusije na temu „Da li živimo u društvu, koje diskriminiše žrtve ratnih zločina“, koju je predstavio debatni klub studenata Pravnog fakulteta zeničkog Univerziteta.

„Cilj projekta „Živi spomenici“ je zapravo da ratna iskustva, koja su zadesila prostore BiH pretočimo u zdrava sjećanja, a u svrhu izgradnje bolje budućnosti za sve nas i sve buduće generacije“, kaže Ajna Jusić, predsjednica Udruženja „Zaboravljena djeca rata“ .

Osim danas u Zenici, dvadeset mladih osoba, u narednih mjesec dana realizovaće mirovne akcije i u Kalesiji, Gradačcu, Srebreniku, Gornjem i Donjem Vakufu, Bratuncu i Stocu, a namjera organizatora je pružiti mogućnost mladim osobama da kroz svoje lokalne zajednice ispričaju priče, uljepšaju, osvježe i unaprijede sredine iz kojih dolaze i u kojima žive, jer ovo je način da se čuje glas mladih, koji će kroz akcije poslati poruke mira i pokrenuti promjene u društvu.(V.J.)