Polaganjem cvijeća na spomen kosturnici Papirna obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom

Polaganjem cvijeća na spomen kosturnici Papirna danas je obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.

Delegacije gradske uprave, udruženja koja baštine tekovine NOR-a, te predstavnici političkih partija na ovaj način još jednom su željeli podsjetiti da fašizam nije u potpunosti iskorijenjen i da je to borba koja još uvijek traje.
„Danas gotovo sve zemlje obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom. Fašizam je u Drugom svjetskom ratu odveo u smrt više od 55 miliona ljudi među kojima je bilo više od 400.000 najboljih kćeri i sinova Bosne i Hercegovine i više od 1.200 žrtava sa područja naše opštine. Pored ljudskih žrtava prouzrokovane su milionske štete i razaranja. Ovo je prilika da se s ponosom istakne doprinos koji je BiH dala u NOR-u i pobjedi nad fašizmom”, kazao je Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i borca NOR-a Grada Zenica.

On je dodao da porazom fašizma, na žalost nisu poražene retrogradne snage i ideja fašizma na ovim prostorima.
„Njegove stravične posljedice ponovo smo preživljavali u toku agresije na BiH 1992.-1995. Godina koja je nakon 47 mira i blagostanja ponovo izazvala krvavi rat u kojem je BiH ponovo zasijana grobovima i natopljena krvlju najboljih kćeri i sinova. U ovom ratu bilo je oko 200.000 ljudskih žrtava među kojima i oko 800 naših sugrađana”, zaključio je Dedić.

„U periodu Drugog svjetskog rata Jugoslavija je izgubila oko milion stanovnika, a od tog broja jedna trećina bila je stanovništvo Bosne i Hercegovine. Evropa je rekla nakon završetka Drugog svjetskog rata da se više nikad neće ponoviti fašizam, ali ovdje u srcu Evrope taj se fašizam se ponovo vratio u periodu 1992.-1995. godina. Mi smo se danas okupšili da bi na jedan dostojanstven način odali počast svim poginulim borcima”, kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma.

Danas se također obilježava i Dan zlatnih ljiljana.(N.G.)