Delegati SNSD-a i HDZ-a ne daju iz džepa 800 KM jubilarne naknade! Treba im uz platu od 7.000

Na sjednici Doma naroda državnog Parlamenta odbijeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o prijedlogu izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Protiv negativnog mišljenja ove komisije glasali su svi prisutni predstavnici Kluba Bošnjaka Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić i Denis Bećirović. Suzdržani su bili Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata i Mladen Bosić iz Kluba Srba.

Negativno mišljenje Komisije, kojim se, zapravo predlaže da se izmjene zakona odbiju, te tako zadrže jubilarne nagrade, podržali su Dragan Čović, Bariša Čolak, Lidija Bradara i Marina Pendeš iz Kluba Hrvata, te Nikola Špirić, Sredoje Nović, Dušanka Majkić i Lazar Prodanović iz Kluba Srba.

Ove izmjene zakona, koje je predložio poslanik SDP-a Saša Magazinović, usvojene su ranije u Predstavničkom domu.

Magazinović je rekao a su mnogi dobijali jubilarne naknade a da i ne znaju da im to pripada, dok je bilo i onih koji su zvali računovodstvo savkih 15 dana da pitaju kad će im bitiuplaćeno tih 800 KM koliko vrijedi ta naknada.

“Dakle, nismo svi isti. Smatram da pored svih privilegija i prihoda koje imamo ovo jedna potpuno suvišna. Ona pripada uposlenicima, i naravno da svi uposleni trebaju dobiti tu nagradu, ali ne i poslanici i ministri. Naravno, ovdje imamo druga mišljenja koja se najčešće upakuju u principe, ljudska prava, ustav… Da ovaj dom kaže da je ukidanjem jubilarne naknade poslaniku antiustavno, jer je to nalaz komisije, to ne mogu da prihvatim”, rekao je Magazinović navodeći da je većina delegata opredijeljena da uzme koliko može.

Buka.com