Fikret Hodžić pisao Novaliću: “Asim mi je rekao da vam se javim oko respiratora”

 Foto: T. S./Klix.ba

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić vlasnik firme „Srebrena malina“.

Na današnjem ročištu tužilac Mirza Hukeljić nastavio je izvoditi materijalne dokaza među kojima su kao i na jučerašnjem ročištu bili mailovi te viber i watsapp poruke.

Prezentirana je komunikacija između Fikreta Hodžića i Kristijana Marića predstavnika “EXOTRADE” firme iz Rijeke a koja je bila posrednik u nabavci respirator. Inače, radi se o sedam komunikacija prema telefonskom listingu, od kojih je pet poziva i dva SMS-a čiji je sadržaj nepoznat. Hukeljić je prezentirao dokaze o komunikaciji Hodžića i Mrića koje se odnose na 31. mart i 1. april 2020. Tužilaštva smatra da je upravo ovaj moment bio ključan za određivanje jedinične cijene respiratora.

Tužilaštvo tvrdi da je prema porukama koje su razmjenjivali Hodžić i Marić cijena jednog respiratora HC-VE003 42.900 eura te da su baš ti respiratori bili u ugovoru o nabavci, ali oni nikada nisu dostavljeni, već druga tipa aparata.

U nastavku dopisivanja Marić pojašnjava razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora, a Hodžić to prenosi Novalićevoj sekretarici Bahri Džaki koja je svjedočila ranije.

-Invazivni su za kliničke slučajeve i velike bolnice, a neinvazivni služe za dotok zraka, odnosno za manje bolnice i ambulantna kola te nisu za teže bolesnike – piše Marić.

Novalićeva fotografija

U jednoj od poruka Hodžić navodi Mariću: “Fadil je težak ko tuč, brate radimo posao od 10 miliona samo da vidimo šta…”

Oni su u istoj komunikaciji razgovarali o načinu na koji će nabaviti respiratore. Marić mu šalje fotografiju televizora na kojem se vidi Fadil Novalić i kaže: “Gdje god pogledaš Fadil”, a Hodžić odgovara: “Šuti, zamrzio sam ime zbog njega”.

Marić poslije toga dodaje: “Neka tuku, isplatit će se”, a Hodžić mu šalje:” Ma brate nestručni ljudi, gori nego ja, a kupuju opremu”.

Kako je navedeno u komunikaciji iz između Marića i Hodžića oni su dogovorili kupovinu 100 respiratora koji su po komadu koštali 42.000 eura.

Inače, Hodžić se porukom javio ranije Novaliću a kako je naveo u tekstu preporučio ga je izvjesni Asim.

Hodžić je 29. marta telefonom šest puta ostvario komunikaciju s Novalićem, a prva je Hodžićeva poruka premijeru bila:

Selam premijeru

– Selam gospodine Novaliću, Asim mi je rekao da vam se javim u vezi s respiratorima, pa kad budete imali minutu.

Novalić je odgovorio “Ok” te mu poslao svoju privatnu mail adresu.

Podsjećamo da je jučer u sudnici prezentirana komunikacija između Novalića, Hasana Ganibegovića i Edite Kalajdžić. U viber grupi pod nazivom Gensek čiji su članovi Novalić, Ganibegović i Kalajdžić pisali su o smjeni Federalnog kriznog štaba CZ.

U jednoj poruci Novalić kaže: “Ako Solak ne promjeni poslovnik, možemo se slikati”.

Ganibegović na to kaže za Solaka: “Ograničen je ko balkon, a vozi Tuarega”.

Novalić dodaje: “On jadan i ne zna da ne odlučuje ni o čemu. Mogu misliti šta Hrvati misle, još jedan glupi Bošnjak”.

Avaz.ba