„Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009“ Ikbala Coge

„Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009“ kapitalna je studija koju je Muzej grada Zenice upravo objavio u svojoj ediciji „Memoria“.

Autor, viši kustos historičar u ovoj ustanovi Ikbal Cogo, u svom je dvogodišnjem istraživanju obuhvatio sve dostupne pisane izvore o književnoj i kulturnoj sceni Zenice kroz punih devet decenija. Zenica, kao četvrti po veličini grad u Bosni i Hercegovini, do sada nije imala studiju ovakve vrste. Muzej grada Zenice na sebe je preuzeo odgovoran posao da obavi ovako složeno istraživanje i time uputi svojevrstan izazov drugim institucijama kulture u Zenici. „Ovo je bila neka mala provokacija našima partnerskim ustanovama ali i Univerzitetu u Zenici  da u nekom budućem vremenu zajedno počnemo raditi ovakve istraživačke projekte koji su apsolutno bitni za stvaranje nekog novog kanona, kako na polju književnosti tako na i na drugim poljima stvaralaštva, sporta ili privrede“, kaže Ikbal Cogo.

Knjiga Ikbala Coge nije tek puki popis književnih stvaralaca, a u ovom djelu obrađeno je njih stotinjak kroz devedeset godina, nego detaljna hronika koja, godinu po godinu, donosi dokumentovane podatke o kulturnom životu Grada. Uz brojne druge izvore, autor knjige Ikbal Cogo, posebnu zahvalnost izražava listu „Naša riječ“ i Gradskoj biblioteci Zenica čiju je bogatu arhivu koristio. “Ja sam kao neko ko je po struci historičar želio da ubacim neke zanimljive detalje koji se tiču jednog šireg društvenog, obrazovnog i kulturnog razvoja našeg grada. Smatram da je ovo dobra osnova za buduća specijalistička istraživanja na polju teorije i historije književnosti“, objašnjava kustos Ikbal Cogo. On je istoričar i arheolog a ne profesor književnosti.

Ipak, radeći na ovoj knjizi shvatio je kako je Zenica imala i ima, književnu scenu i na njoj pojedince čiji rad je svojom vrijednošću izašao iz okvira ovog grada i Bosne i Hercegovine. “Pojedini naši književnici uvršteni su u antologije Jugoslovenske književnosti. Čini mi se da mi postupno moramo da se rješavamo kompleksa koji imamo decenijama da ovaj grad nije dao ništa na polju književnosti ni umjetnosti generalno. Mislima da je ovo istraživanje egzaktno pokazalo da smo itekako imali ljude koji su ovaj grad reprezentovali na pravi način kao što to danas čine mlade generacije“, poručuje Cogo. Svoju studiju Ikbal Cogo završava sa 2009 godinom. Zato je, u opsežnom predgovoru, pomenuo neke nove autore, koji su stasali nakon ove godine, i za koje vjeruje da mogu ostaviti upečatljiv trag na literarnoj sceni naše zemlje.(D.T.)