Posjetili smo porodično imanje Osmana Bure u Visokovcima

Snijeg i mnogo zimskih dana u mjesecu aprilu rezultirao je najavama da ove godine neće biti voća. Ipak, znalci kažu da će voća biti kao i ranijih godina.

Snijeg i mraz nisu naštetili pupovima koji se tek rađaju – barem ne na onim voćnjacima koji su dobro održavani i čiji su vlasnici istinski znalci. Ovim  tekstom vas vodimo na porodično imanje Osmana Bure u Visokovcima gdje očekuju uobičajen prinos od 2.500 sadnica desetak sorti jabuka. Osim što su vrijedni, Bure su darežljivi i u davanju savjeta.

U dvorištu kuće imaju tek nekoliko voćki i koju lijehu jagoda i luka. Dvjestotnjak metara dalje je njihovo porodično imanje na nekoliko dunuma zemlje. Uredni voćnjaci jabuke protežu se kosinom, ali i na placu uz rijeku Kočevu.

„Još je rano o tome govoriti da li će biti ili neće biti voća. Imamo nekoliko generacija cvjetanja, do šest generacija čak“, priča nam Edin Buro, poljoprivredni proizvođač i suvlasnik ovog porodičnog imanja.

Presudno je znanje o održavanju voćnjaka. Ako se, kaže Buro, ranije u jesen đubri onda će i pupovi na proljeće krenuti ranije.

„Prije nekoliko godina 5. maja je bilo mraza. Pošto su već bili formirani plodovi mi smo imali ogromnu štetu na voćnjacima“, ističe Buro.

Jako je bitno da znate koje sadnice kupujete, da li je riječ o ranom ili kasnom voću, zatim odabir parcele, uvijek su bolje one na kojima je jače strujanje zraka. Način zaštite voćnjaka tokom proljetnog mraza igra također veliku ulogu, prema riječima našeg sagovornika. Stvaranje kiše je najbolja zaštita, dok loženje vatre u voćnjacima nije od velike pomoći. Sve su to poduzeli članovi porodice Buro, koji su u posao prozivodnje jabuka ušli nakon što su neki od njih prošli edukaciju u sadnji i održavanju voćnjaka.

„Ove godine biće voća kao i svake godine. Naravno, znamo da je to Božije davanje, ali i proljeće je hladnije nego inače, pa još nije izmamilo cijetove na granama voćki. Vidite tek su roza pupovi počeli, a cvijetova će biti tek za sedam do deset dana. Također ove godine ne bi trebalo biti mrazeva, tako da će biti prinos voća kod onih koji imaju kasno voće i koji su voćnjake održavali propisno“, uvjerljivo nam pojašanjava Edin.

Na ovom porodičnom imanju, koje održava četvero odraslih članova porodice Osmana Bure, Edinovog oca, zasađeno je, među ostalim, 2 500 sadnica jabuke.

Kako smo čuli očekuju solidan prinos, a kako i ne bi kada su mnogo truda uložili u to. (A.H.)