Dok Novalić spava na suđenju: Pehar tvrdi da Zavod za javno zdravstvo nije bio upoznat s nabavkom respiratora

Na današnjem suđenju premijeru Federacije Fadilu Novaliću i suoptuženima za nabavku 100 kineskih respiratora plaćenih 10,5 miliona KM budžetskog novca saznali smo da Federalni zavod za javno zdravstvo nije bio obaviješten o nabavci respiratora.

Da li ste kao direktor Zavoda i član Federalnog štaba Civilne zaštite bili obaviješteni o cijeni, ponuđaču i količini respiratora“, pitao je tužitelj Đermin Pašić svjedoka Davora Pehara, koji odgovara: „Nisam“.

Ako je Milićević saglasna, i ja sam

Osim navedenog, saznali smo i da je Pehar dao saglasnost za uvoz spornih respiratora, a da nije znao za šta daje saglasnost. Kako je sam pojasnio, 1. aprila u poslijepodnevnim satima, kada je on bio na putu prema Mostaru, održana je telefonska sjednica na kojoj je donesen zaključak o nabavci medicinske opreme. Radni materijal su svi članovi Štaba dobili putem emaila, koji on nije bio u prilici da pogleda.

Kada su me pozvali pitao sam da li je sa tim saglasna gospođa Jelka Milićević, odgovorili su da jeste, pa sam i ja dao saglasnost, priznao je Pehar, koji se nije mogao sjetiti koja je cijena bila odobrena za tu nabavku.

Ni nakon sjednice nije saznao za šta je dao saglasnost sve dok se o tome nije počelo pisati u medijima.

Pehar je, inače, kao direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo bio član Kriznih štabova Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog ministarstva zdravstva. Za člana Kriznog štaba FUCZ imenovan je 24. marta 2020., nakon odluke o smjeni dotadašnjih članova. On je došao na mjesto doktorice Marine Bera, koja je danas također saslušana kao svjedok Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Vlada FBiH je nove članove Federalnog štaba CZ imenovala 25. marta prošle godine, a premijer Novalić je tada izjavljivao (što su i prenijeli mediji u to vrijeme, op.a.) da je novi sastav FŠCZ imenovan zato što nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba.

“Nisu odgovorili na postavljene zadatke, naročito kad je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH. Sada je taj štab skraćen na svega sedam osoba i to su najznačajniji organi koji provode mjere borbe protiv koronavirusa”, govorio je tada Novalić, te najavio kako se intenzivno radi na prikupljanju podataka za potrebe svih nivoa i kreće se u nabavku medicinskih sredstava, od respiratora, testova te ostale medicinske opreme za zdravstveni sektor.

Pehar je pojašnjavajući kako su  nastala dva dokumenta za plan nabavke medicinske opreme (među kojom su bili i respiratori) kazao da su svi kantonalni Zavodi javnog zdravstva naveli šta im je potrebno od opreme i da su se okvirno tim vodili. U tim podacima nije navođena specifikacija opreme, već samo potrebna količina.

– Radilo se o hitnoj nabavci, a budžet je iznosio milion KM, izjavio je Pehar, te dodao da novac nije bio od Zavoda i da pretpostavlja da su to bila sredstva Vlade.

Svjedok je izjavio da je postojalo nekoliko planova potrebe u kojima se količina razlikovala. U verziji koja je poslana Vladi iskazana je potreba za 300 respiratora i u tom planu nije precizirano da respiratori moraju biti za intenzivnu njegu, već je samo napisano da ih mogu koristiti djeca i odrasli.

Nakon sjednice kriznog štaba 1. aprila, na kojoj je bilo riječi o nabavci respiratora, Pehar je zatražio sastanak kod premijera Novalića jer je smatrao da je potrebnije nabaviti zaštitnu medicinsku opremu.

“Sa terena su dolazili zahtjevi za zaštitnom medicinskom opremom i smatrao sam da je prioritet da se ona nabavi da se medicinari zaštite od zaraze”, kazao je Pehar.

Premijer mu je na to kazao da “ide nabavka respiratora”.

Sporni respiratori su, podsjetimo, u BiH stigli 25. aprila. Preciznije, tog datuma je stiglo 80 respiratora, a ostatak je u Sarajevo stigao mjesec kasnije.

No, Pehar je danas izjavio da je Zavod 7. maja (dakle nakon što su respiratori stigli u BiH, op.a.) dobio dopis od FUCZ u kojem je navedeno da prema ugovoru sa „Srebrenom malinom“ Zavod treba da obezbijedi osobu koja će izvršiti tehnički prijem i verifikaciju respiratora.

„U Zavodu nema ljudi koji su o tome mogli donijeti odluku“, kazao je Pehar.

Tužitelja je zanimalo šta je uradio po tom dopisu na šta je Pehar odgovorio „nisam ništa“.

Sudija Branko Perić pitao je svjedoka ko donosi odluke o tehnološkim svojstvima opreme, odnosno ko je bio taj ko je trebao reći „ti respiratori vam ne trebaju“ na šta je svjedok odgovorio da je „po njegovom mišljenju neki stručnjak trebao to procijeniti“, ali mu nije poznato da li je on i bio angažovan.

Uspavani premijer

Po završetku direktnog ispitivanja predsjedavajuća Vijeća sutkinja Džemila Begović pitala je optuženog premijera da li ima pitanja za svjedoka, a nakon što on nije odgovarao upozorila ga je da „cijelo vrijeme spava i kad god ga nešto pita on kasni“.

Za razliku od premijera, optuženi Solak je budno pratio tok suđenja i za Pehara je imao nekoliko pitanja. Zanimalo ga je da li je direktoru Zavoda bilo čudno da se na spisku potreba pri nabavci kanti za smeće navodi nekoliko vrsta kanti, različitih veličina, a kada su u pitanju respiratori samo je jedna stavka da su namijenjeni za djecu i odrasle, bez posebnih specifikacija i objašnjenja.

Pehar mu nije znao odgovoriti na to pitanje.

Advokatica Senka Nožica, koja zastupa optuženu ministricu Milićević, najavila je da postoji mogućnost da oni Pehara pozovu i kao svog svjedoka.

Za smjenu saznala iz medija

Marina Bera, pomoćnica u Federalnom ministarstvu zdravstva bila je dugogodišnja članica Kriznog štaba FUCZ, ali je kao i većina članova smijenjena 24. marta. Za smjenu je saznala iz medija, a zvanično objašnjenje nikada nije dobila.

Tužitelj Mirza Hukeljić postavio joj je niz pitanja o sjednici 14. marta, što je i posljednja sjednica kojoj je prisustvovala kao članica Kriznog štaba. Tada se, ispričala je, raspravljalo o nabavci zaštitne opreme i 170.000 PCR testova.

Svjedokinja je potvrdila da je na toj sjednici tražila mišljenje struke o testovima.

“Bio je potreban stručnjak, odnosno mikrobiolog koji radi u laboratoriji da bi mogao kazati da li su ti testovi primjenjivani u našim uvjetima”, pojasnila je.

Odgovarajući na pitanje tužioca da li je FUCZ imala stručnjaka koji može dati odgovor o valjanosti testova, svjedokinja je odgovorila: “Apsolutno ne”.

Nakon što je tužilac Hukeljić upitao svjedokinju da li se na sjednicama kriznog štaba raspravljalo i o nabavci respiratora, Solakov advokat Kadrija Kolić je prigovorio navodeći da “većina ovih pitanja svjedokinji nije postavljana tokom istrage”. Sutkinja Begović mu je na to upozorila da “čim se spomenu respiratori on skače”.

Premijer Novalić optuženičku klupu dijeli još sa suspendovanim direktorom FUCZ Fahrudinom Solakom, direktorom firme „Srebrena malina“ i ministricom finansija Jelkom Milićević.

(zurnal.info)