Još nisu okončani radovi na rekonstrukciji petlje Blatuša u Zenici

Krajem novembra 2019. godine, Javno preduzeće Ceste FBiH potpisalo je nekoliko ugovora u okviru projekta sanacije šteta nakon poplava i modernizacije cesta u FBiH. Među potpisanim ugovorima bila je i rekonstrukcija petlje kod Zenice, na magistralnom putu Sarajevo – Doboj.

Screenshot: Bossil/YouTube

Prema tenderu Evropske investicijske banke (EBRD), rok za završetak radova bio je osam mjeseci.

Sredinom juna 2020. godine, mediji su informisali da je rekonstrukcija petlje kod Zenice započela i da je rok za završetak radova januar 2021. godine.

Projekt rekonstrukcije petlje u Blatuši kod Zenice je projekt koji se sastoji od tri cjeline: glavne konstrukcije koja premoštava rijeku Bosnu i dvije priključne konstrukcije (rampe) koje se nalaze na krakovima petlje. Obje priključne konstrukcije se nalaze na desnoj obali rijeke Bosne, i to jedna za izlaz iz Zenice prema Sarajevu, dok je druga na kraku za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja. Obim radova uključuje rekonstrukciju glavne konstrukcije mosta sa obje priključne rampe i rekonstrukciju rasvjete na cijeloj petlji Zenica (Blatuša)

Ceste FBiH, 19. 6. 2020.

Firma Bossil je 21. 4. 2021. godine objavila na Facebooku trenutno stanje na terenu i u kojoj su fazi radovi.

Izrada prvog sloja asfalta na dijelu glavne konstrukcije mosta petlje Blatuša i radovi na izradi odvodnje.

Bossil, 21. 4. 2021.


U nastavku prenosimo fotografije sa Facebook stranice kompanije Bossil.

Zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša, za saobraćaj se zatvara pravac Zenica – Doboj i ulaz iz pravca Sarajeva u Zenicu.

BIHAMK 21. 4. 2021.

S obzirom na to da je iz informacija BIHAMK-a, ali i objavljenih fotografija sa gradilišta, vidljivo da radovi na rekonstrukciji petlje kod Zenice nisu okončani, Istinomjer će obećanju Cesta FBiH, da će rekonstrukcija spomenute petlje biti završena u januaru 2021. godine, dati ocjenu neispunjeno.

(Istinomjer.ba)