22. tradicionalni međunarodni Uskrsni šahovski turnir Zenica 2021.

Šahovski klub „Napredak“ Zenica organizator je 22. tradicionalnog međunarodnog Uskrsnog šahovskog turnira Zenica 2021. godine.

Zbog restrikcija uzrokovanih pandemijom koronavirusa i ograničenog broja takmičara, šahovski klub je bio primoran promijeniti način odigravanja turnira, te se odlučio na organizovanje turnira pozivnog karaktera. Na turniru učestvuje  20 šahista od čega sedam velemajstora, sedam internacionalnih majstora i 1 FIDE majstor, što turnir svrstava u najjače turnire u regiji, a  Grad Zenicu u centar šahovskih zbivanja.

„Ovo je 22. tradicionalni Uskrsni šahovski turnir Zenica 2021 godine. Velika je tradicija u organizaciji ovog turnira. Nažalost prošle godine turnir smo otkazali zbog epidemiološke situacije. Ove godine ipak organizujemo turnir u skladu sa preporukama kriznog štaba i ograničenog broja učesnika od 20 šahista. Bitno je da smo nastavili tradiciju. Turnir je veoma jakog ranga. Nastupa 7 velemajstora, sedam intermajstora i 1 FIDE majstor tako da se može sigurno kazati da je jedan od najjačih jednodnevnih turnira u regiji, a za nas Zeničane ovaj turnir je ponos grada. Nadam se da ćemo nastaviti sa tradicijom organizacije jakih šahovskih turnira“, izjavioje za Zenicainfo.ba Darko Popović, predsjednik ŠK Napredak Zenica.

Turnir se igra u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici. Nagradni fond turnira iznosi 1.700 KM i biće raspoređen u sedam nagrada. Turnir se završava danas u poslijepodnevnim satima.(M.P.)