U Bosni i Hercegovini se godišnje baci više od 273.000 kilograma hrane

FOTO: Web

Prema posljednjem izvještaju Ujedinjenih nacija, u Bosni i Hercegovini domaćinstva godišnje bace 273.269 kilograma hrane. Svaki građanin u prosjeku baci 83 kilograma hrane.

U izvještaju UN-ovog Programa za zaštitu okoliša (UNEP) “Indeks otpada od hrane (Food Waste Index)” naveden je indeks za države pojedinačno. Izračunat je analizom toga šta zemlja nije poduzela da smanji količinu ovog otpada, koliko ima ovog otpada i šta je učinjeno da se njegova količina smanji.

Zemlje su svrstane u tri grupe shodno (ne)pouzdanosti podataka o ovom problemu. Svrstane su u one u kojima su podaci visoko pouzdani, u one u kojima su podaci osrednje pouzdani i one u kojima su podaci malo pouzdani. Bosna i Hercegovina je svrstana među one u kojima su podaci malo pouzdani.

To je slučaj i u skoro svim državama bivše Jugoslavije, a izuzetak je Slovenija u kojoj su podaci osrednje pouzdani.

Iz UN-ovog Programa za razvoj (UNDP) su prije dvije godine ukazali na to da se u Bosni i Hercegovini baci 500 tona hrane dnevno. Procjena je da u Kantonu Sarajevo otpad od hrane čini 12 posto od ukupnog otpada.

U zemljama bivše Jugoslavije najviše hrane bacaju Crnogorci

U Srbiji, koja ima skoro sedam miliona stanovnika, jedna osoba u prosjeku godišnje baci koliko i jedna osoba u Bosni i Hercegovini, koja ima tri miliona stanovnika. Isto toliko baci jedan građanin Sjeverne Makedonije koja ima dva miliona stanovnika.

Najviše hrane se baca u Crnoj Gori, s obzirom na broj stanovnika. U ovoj državi sa 600.000 stanovnika jedna osoba u prosjeku godišnje baci 83 kilograma hrane.

Najmanje hrane bacaju Slovenci – u prosjeku jedan građanin baci 34 kilograma. To znači da se u cijeloj državi godišnje baci malo više od 71 hiljade tona hrane.

Bosna i Hercegovina nema zakon kojim bi se obavezalo na doniranje hrane

U spomenutom izvještaju je navedeno da ne samo da domaćinstva bacaju velike količine hrane, već to čine i trgovine i ugostiteljski objekti. Zato sve sveći broj država zakonski obavezuje trgovine i ugostiteljske objekte da ne bacaju hranu, već da je doniraju onima kojima je potrebna.

U Bosni i Hercegovini ni na jednom nivou vlasti ne postoji ovakav zakon.

Za iskorištavanje viška hrane vrlo je važno da postoji razvijen sistem selektivnog odlaganja otpada i reciklaže. Odgovarajuće iskorištavanje viška hrane ne doprinosi samo smanjenju gladi širom svijeta, već i zaštiti okoliša.

Shodno izvještaju UNEP-a, 931 milion tona ili 17 posto proizvedene hrane u cijelom svijetu tokom 2019. je bačeno. Najviše bacaju domaćinstva i to 61 posto.

 

klix.ba