Sindikat RMU Zenica: Neprihvatljiv prijedlog nove sistematizacije

Za Sindikat Rudnika mrkog uglja Zenica je neprihvatljiv prijedlog nove sistematizacije, dostavljen početkom marta od strane vladajućeg društva, Koncerna Elektroprivrede, potvrdio je danas u izjavi za RTV Zenica Izudin Spahijaj, vršilac dužnosti predsjednika Sindikata.

“Po ovoj sistematizaciji planirana su 853 radnika, gdje su ostali do 1.220 koliko se trenutno vodi u Rudniku Zenica, gdje se gube ta radna mjesta i radnici. Zadatak Sindikata je da se mora brinuti za svakog radnika, bez obzira bio član ili ne. Uz ovu sistematizaciju, nadležni su trebali dostaviti još jedan dokument u kome se precizno treba obrazložiti šta ćemo sa 370 radnika”, ističe Spahijaj, te dodaje da tu misli na mjere za socijalno zbrinjavanje, prijevremeno penzionisanje, otpremnine i druge.

“Mi smo svjesni da se mora zbrinuti 2.000 radnika na nivou svih rudnika, ali Sindikat u ovom trenutku ne može prihvatiti ponuđeni model nove sistematizacije”, poručio je vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Zenica, ukazavši da je ovo odluka Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH, upućena Vladi, resornom federalnom ministarstvu i Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH. (Š. B.)