Centar ženskih prava Zenica otvorio izložbu „Mir sa ženskim licem”

Centar ženskih prava iz Zenice organizovao je niz aktivnosti u sklopu „Ljubičastih dana” koje su posvetile obilježavanju Međunarodnog dana žena.

U sklopu ovih aktivnosti sinoć je u Sinagogi otvorena izložba „Mir sa ženskim licem”. Ova izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male, a velike bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo. Životne priče žena koje su sastavni dio ove izložbe su jedinstvene, jer u fokus stavljaju njihovo lično iskustvo nasuprot općoj politici supremacije nacije, kolektiviteta nad pojedincem, marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

„Postoje grupe žena, postoje grupe koje stalno pričaju o tom položaju. Ne samo za Osmi mart nego permanentno rješavaju probleme, bore se da ti problemi budu vidljivi, da nametnu tu neku temu kao važnu u bh. društvu. Ono što je tu problematično ustvari je koliko to ima efekta, odnosno koliko su ljudi koji donose zakone, koji provode zakone, koji bi trebali da se bave tom problematikom imaju sluha za probleme žena”, kaže Srđan Puhalo, politički analitičar i psiholog.

“Izložba „Mir sa ženskim licem” govori o ratnom i poratnom periodu iz perspketive žena.
„To znači da tu nema velikih bitaka, da tu nema velikih pobjeda, da tu nema tih mitova koje je karakteristično za tu mušku „zvaničnu” historiju. Ovdje se vide sudbine 20 žena kojima je rat mnogo toga oduzeo, koje su izgubile mnogo toga zbog rata”, zaključuje Puhalo.

U oktobru mjesecu Centar ženskih prava će obilježiti 25 godina postojanja.

„Mi smo izuzetno ponosne što nas naši sugrađani i naše sugrađanke prepoznaju kao osobu od povjerenja na kojoj smo proteklih godina i radile i što nas jednostvano mapiraju i pozivaju se na nas i što nas predstavljaju kao primjer dobre prakse i svjetla koje iz Zenice obasjava čitavu BiH”, kaže Edina Sejmenović, PR Centra ženskih prava.

Izložba „Mir sa ženskim licem” bit će postavljena u Sinagogi u periodu od 8. do 22. marta. (N. G.)