Muzej grada Zenice konstantno radi na osposobljavanju digitalnih oblika izložbi

Muzej grada Zenice

Muzej grada Zenice nekoliko proteklih godina nastoji da u potpunosti digitalizira svoj rad. Namjera je da sve najznačajnije izložbe kao i one stalne pretoče u digitalne oblike koji će biti dostupni za posjetioce na svim njihovim platformama.

U martu prošle godine Muzej grada Zenice otvorio je za sve posjetioce digitalni salon koji podrazumijeva da posjetioci mogu pogledati sve sadržaje u digitalnoj formi. Iako se to poklopilo za aktuelnom pandemijom, kaže direktor ove ustanove, uspješno su odgovorili.

“Sve izložbe u ovom salonu su predstavljene u digitalnoj formi s tim da imamo uvijek opciju zbog prilično otvorenog prostora da potpomognemo pojedine izložbe i trodimenzionalnim eksponatima. Ukupno je osam izložbi i sve su dostupne na internetu tako da imamo širok dijapazon pokrivenosti posjetilaca”, kazao je Adnadin Jašarević, direktor Muzeja.

Svakom posjetiocu je na raspolaganju nekoliko izložbi koje u svakom trenutku može pogledati i to samo jednim klikom.

“Korak dalje je razmjena sličnih sadržaja sa muzejima u BiH, regionu i Evropi. To je, s naše strane, preambiciozno pa taj segment programa ide i sporije jer drugi muzeji nisu spremni kao što smo bili mi. Vjerujem da ćemo u naredne dvije ili tri godine ako ne milom onda drugim metodama doseći taj prag mogućnosti da svaki posjetilac u bilo kojem dijelu svijetu može pogledati u digitalnoj formi bilo koju izložbu i to samo jednim klikom”, dodao je naš sagovornik.

“Vjerujemo da će u budućnosti biti više razumijevanja za kulturu jer njenim širenjem ne samo da se borimo protiv kovid pandemije nego i stvarno postajemo Muzeji 21. stoljeća, što nam je svima u interesu”, kazao je naš sagovornik. (B. D.)