Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Zenici

Dan nezavisnosti – Prvi mart obilježen je na spomen obilježju Papirna i Kameni spavač.

Predstavnici Gradske uprave, boračkih i drugih udruženja, te političkih partija položili su cvijeće u spomen na sve one koji su dali živote za suverenu, nezavisnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

„Danas 29 godina poslije referenduma mi možemo reći da imamo nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu unutar granica koje su uspostavljene tokom Drugog svjetskog rata, odnosno AVNOJ-ske granice. Danas BiH ima svoju budućnost i svoj prosperitet, međutim, mi svi zajedno moramo raditi na tome da imamo stabilnu, cjelovitu i funkcionalnu državu”, kaže Vernes Menzilović, predstavnik Gradske uprave Zenica.

„To su historijski povezani, nerazdvojivi događaji, na njima se pisala historija Bosne i Hercegovinje kao što su je svojom krvlju pisali oni kojima smo položili cvijeće na spomen kosturnici Papirna, to su uradili i borci Armije Republike Bosne i Hercegovine čija su imena uklesana na spomen obilježju Kameni spavač i mnogim drugim spomen obilježjima u Bosni i Hercegovini i to za sva vremena trebamo cijeniti i poštovati, jer žrtva koja se plati životom nema svoju vrijednost i nema svoju cijenu i ne smijemo dozvoliti drugima da obezvrjeđuju te žrtve i ovo je samo jedan od događaja koji je priređen povodom Dana nezavisnosti”, kaže Sretko Radišić, potpredsjednik SABNOAR-a ZDK.

Svoj doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti na spomen obilježju kameni spavač dao je i hor Kasiopeja koji su izveli nekoliko progodnih numera. (N. G.)