BZK „Preporod“ Zenica obilježava 30 godina od obnavljanja rada

FOTO: Zenicainfo.ba

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica obilježava 30 godina od obnavljanja rada. Tim povodom sutra će u prostorijama „Preporoda“ u Domu Armije BiH, sa početkom od 18:30 biti održana svečana akademija i prigodan program.

Aktivista „Preporoda“ od obnavljanja rada do danas, Midhat Kasap, naglašava da je iza njih 30 godina rada sa dosta programa u oblasti izdavaštva, organizovanja tribina, izložbi, prigodnih sjećanja i drugih kulturnih sadržaja.

„Preporod je u proteklom periodu izdao 56 knjiga. Akcenat je bio na Bošnjacima, na bošnjačkoj historiji, na stradanju tokom protekle agresije na BiH, zatim, na kulturnoj djelatnosti. Ono što želim posebno istaći i čime se želim pohvaliti jeste jedan prevod Kur'ana, čiji je izdavač bio zenički Preporod. Dakle, puno je sadržaja, ni u ratu nismo posustajali, a naše sekcije su bile vrlo aktivne. Pri „Preporodu“ je djelovao Centar za istraživanje ratnih zločina koji je dobio brojna priznanja i koji je pomogao utemeljenju takvog centra na prostoru BiH. Tu je bio Centar za kulturne djelatnosti i Centar za bosanske studije koji su umnogome doprinijeli afirmaciji bošnjačke kulture“, kaže Midhat Kasap.

U povodu obilježavanja vrijednog jubileja bit će organizovan niz manifestacija.

„Mi ćemo obilježiti na nekoliko načina treću deceniju, a već sutra (petak 19.2.) u 18 sati i 30 minuta u prostorijama u Domu Armije BiH bit će održana svečana akademija i prigodan kulturni program, naravno shodno higijensko-epidemiološkim preporukama, znači nešto skromnije, gdje ćemo evocirati uspomene na vrijeme kada je Preporod nastao i opstao, te predstaviti planove rada za budući period, odnosno za 2021.godinu“, rekao je predsjednik BZK „Preporod“, Ajdin Huseinspahić.

Između ostalog, u 2021. godini u planu je realizacija projekta izrade jedne vrste lične karte BiH, te niza drugih aktivnosti koje za cilj imaju podići nivo kulturne scene u Gradu Zenica. (R. Š.)