U Zenici tokom 2020. godine povećan otkup svježeg kravljeg mlijeka

FOTO: Web

Poljoprivrednicima na području grada Zenica, Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem pruža kontinuiranu pomoć i podršku.

Jedna od mjera koje se provode u tom smislu je i organizovani otkup svježeg kravljeg mlijeka.

Otkup mlijeka vrše registrovani otkupljivači ZIM d.o.o. Zenica, Opća poljoprivredna zadruga ZE-VIS i Poljoprivredna zadruga Lastavica.

Mljekara ZIM d.o.o. Zenica otkupljuje mlijeko s pet otkupnih stanica, a vrši otkup od proizvođača mlijeka s područja Nemilskog, Kočevskog i Babinskog sliva.

Opća poljoprivredna zadruga ZE-VIS ima otkupnu stanicu u naselju Perin Han i otkupljuje mlijeko poljoprivrednih proizvođača iz Putovića, Mošćanice, Tišine, Klopča, Perinog Hana te dijela Orahovice i Lokvina.

Otkupna stanica Poljoprivredne zadruge Lastavica smještena je u Sebuju i vrši otkup s područja Nemilskog, Babinskog i Kočevskog sliva.

Grad Zenica poduzima niz mjera na polju podrške našim poljoprivrednicima. U 2020. godini otkupljene su veće količine mlijeka nego što je to bio slučaj 2019. godine. Iznosi za podsticaje po ovom osnovu su za 14.000,00 KM veći u odnosu na 2019. godinu. Ukupan iznos sredstava isplaćenih za podsticaj za proizvodnju svježeg kravljeg mlijeka u 2020. godini je 185.004,56 KM. Podržano je 174 proizvođača kravljeg mlijeka. Sredstva za ovaj vid podrške osigurat ćemo i u Budžetu Grada Zenica za 2021. godinu“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.