U Muzeju grada Zenica otvorena izložba „Digitalni Kulin ban“

FOTO: Zenicainfo.ba

U Muzeju grada Zenica otvorena je izložba „Digitalni Kulin ban“, koja je pripremana posljednju godinu dana.

Izložbu su finansirali Grad Zenica i ZDK i otvorena je naredna dva mjeseca.

„Muzej grada Zenica, organizovanjem ove izložbe, nastojao je predstaviti razne aspekte života u srednjem vijeku, od doba Kulina bana do posljednjeg kralja Bosne. Riječ je o zakonodavstvu, pismenosti, trgovini, ratovanju, naoružanju, kuhinji, odijevanju, svemu onome što je svojstveno nama i danas, ali u srednjem vijeku je izgledalo na prvi pogled drugačije. Upravo to smo pokušali pokazati, gdje su živjeli, na koji način, kako su voljeli, šta su jeli, sve ono što čini život jednog čovjeka“, rekao je direktor JU „Muzej grada Zenica“ Adnadin Jašarević.

Muzej je salon na ovaj način opremio još u martu prošle godine sa televizorima i tri savremena touch screena, zapravo kompjutera, koji omogućuju emitovanje ne samo informativnih panela nego i drugih sadržaja, filmova, igara.

„Uz ovaj osnovni postav na našoj izložbi moguće je pokrenuti i druge sadržaje na ova tri uređaja, a to su memo igra učimo Bosančicu, gledanje dokumentarnog filma o tvrđavi Vranduk, nekoliko zanimljivih promo filmova, kao i poslušati kompletan album srednjovjekovne muzike u izvedbi benda „Fugato“, koju je producirao Muzej grada Zenica, što je prvi put u istoriji BiH“, dodao je Jašarević.

Ovakav salon nikada nije postojao u BiH, a usporedbe radi u susjednoj Hrvatskoj i drugim državama Evropske unije to je praksa, tako da zenički muzej i na ovom polju uspješno prati svjetske trendove u muzejskoj djelatnosti.

Izložba je otvorena je naredna dva mjeseca. (R. Š.)