11.2 C
Zenica
Petak, 29 Marta, 2024
Naslovnica Vijesti Bosna i Hercegovina Zastupnički dom FBiH prihvatio odluke o višemilionskim zaduženjima Federacije BiH

Zastupnički dom FBiH prihvatio odluke o višemilionskim zaduženjima Federacije BiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH prihvatili su na današnjoj sjednici prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodone banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta oporavka i podrške firmama.

Riječ je o zajmu od 45 miliona eura od kojih 60 posto ide na Federaciju BiH a 40 posto na Republiku Srpsku. S ovim novcem se planiraju pomoći privatne firme pogođene pandemijom koronavirusa.

Prihvaćen je i prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o kreditnoj liniji (Makrofinansijska pomoć za Bosnu i Hercegovinu) između Evropske unije (kao zajmodavca) i Bosne i Hercegovine (kao zajmoprimca) i Centralne banke Bosne i Hercegovine (kao agenta zajmoprimca)

– Predviđeno je zaduženje od 250 miliona eura. Od toga pripada FBiH 61,5 posto ili 153 miliona eura i 750 hiljada eura. Rok otplate zajma je do 15 godina. Cilj zajma je ublažiti posljedice pandemije koronavirusa, odnosno, ublažiti ograničenja koja Bosna i Hercegovina ima u smislu finansiranja iz vanjskih izvora, ublažiti platnu bilansu – objasnila je federalna ministrica Jelka Milićević.

 

faktor.ba

Hide picture