Povodom 67. rođendana Gradske biblioteke u Zenici objavljena knjiga „Metodologija Maksa Vebera“ autora, dr. Jasenka Karovića

Gradska biblioteka u Zenici jučer je obilježila svoj 67. rođendan.

Čine to objavljivanjem nove knjige u ediciji „Biblion“. Radi se o djelu „Metodologija Maksa Vebera“, autora, dr. Jasenka Karovića iz Zenice. Ovo je četvrti naslov u ediciji „Biblion“ u kojoj se objavljuju stručni radovi kategorije magistarskih radova. Po riječima Željka Grahovca, urednika izdanja i vanjskog saradnika Biblioteke, radi se o djelu koje je nedostajalo u recepciji Maksa Vebera, slavnog mislioca koji je utemeljio savremenu sociologiju.

“Poznat je po protestantskoj etici o duhu kapitalizma i po sociologiji religije. Manje je, međutim, poznat po stvari koja je elementarna a to je izučavanje sociologije kao samostalne naučne grane u prošlom stoljeću“, ističe Grahovac.

Jasenko Karović, doktor društvenih nauka, naglašava kako ga je djelo Maksa Vebera oduvijek fasciniralo. On je, kako kaže, na početku prošlog vijeka dao ogroman doprinos ustrojavanju sociologija kao samostalne naučne grane a koja je do tada izučavana u okviru istorije i ekonomije.

“Njegov doprinos bio je presudan u domenu metoda. U pitanju je naučni sukob koji je trajao skoro do početka Drugog svjetskog rata a po mnogima se nije okončao do danas. Vrlo važan detalj u njegovoj metodologiji odnosi se se na „vrijednosno neutralnu nauku“ o čemu se prepirke u stručnim krugovima vode i danas“, ističe autor knjige, dr. Jasenko Karović.

“Gradska biblioteka Zenica u proteklih 15 godina u nekoliko svojih edicija objavila je više od 30 knjiga. Kako nismo fondovski podržani, vjerujemo da će ova naša aktivnost biti prepoznata od čitalačke i izdavačke zajednice i da ćemo do kraja ove godine oboriti rekord po broju objavljenih knjiga”, poručuje Željko Grahovac. (D. T.)