VAPAJI MJEŠTANA HAMIDE: “Dnevno je prolazilo po 220 kamiona, a nedavni zemljotres nismo ni osjetili, jer smo navikli na jaka podrhtavanja”

FOTO: Zenicainfo.ba

Izgradnja dijela koridora Vc na području Grada Zenice nekima je, eksproprijacijom, donijela mnogo koristi, a nekima mnogo štete. Osim što žive u strahu i neizvjesnosti zbog velikih oštećenja na zidovima kuće dvočlana porodica Alikavazović ostala je bez kirije za poslovni prostor, morali su isključiti centralno grijanje, pripremili su kamp kuću u slučaju da moraju iseliti i uz sve to narušeno im je zdravlje zbog stresa koji doživljavaju posljednje tri godine. Da bi problem bio još veći ne nazire se riješenje njihovog problema. 

Riječ je o ulici i naselju Hamida na broju 12. U mjesecima kada je sezona, od početka 2017. godine dvoje penzionera živi u konstantnoj strepnji. Kada njihovom ulicom prođe kamion s građevinskim materijalom potrebnim za izgradnju zeničke zaobilaznice koridora Vc, tvrde, kuća se trese kao da traje ozbiljan zemljotres. Kažu onaj što je bio nedavno nisu ni osjetili – navikli su da se kuća trese.

“Vjerujte da se tresu i zveckaju šoljice i fildžani kad prolazi kamion, ne samo kod mene u kući već i u drugim kućama koje su uz cestu“, kaže nam Kemal Alikavazović.

I zdravlje Kemalove supruge u posljednje tri godine znatno se pogoršalo. Završila je na Odjelu kardiologije Kantonalne bolnice Zenica.

“Ona sve manje smije biti u kući. Dobila je i neki strah od kamiona i čim čuje zvuk kamiona, bježi iz kuće što brže može“.

Žalili su se prvo Mjesnoj zajednici, pa Gradskoj upravi, pa Autocestama Federacije gdje su na odgovor čekali dugo. Na kraju su im rekli da nije njihova nadležnost jer Hamida nije u zoni gradnje.

“Ova je ulica bila glavna pristupnica kad se gradila poddionica. Brojao sam: dnevno je prolazilo po 220 kamiona, i tako od jutra do pola osam uvečer. E onda po svu noć kamioni voze beton na gradilište. Prijavljivali smo sve federalnim i kantonalnim inspekcijama. Posavjetovali su nas da pravdu tražimo na sudu. Ali, kako? Za to treba novčanih sredstava, a odakle? Lahko je reći traži pravdu…“, riječi su ovog 65-godišnjeg Zeničanina.

Potpisalo je peticiju 70-ak mještana Hamide, u međuvremenu se Kemal odjavio sa sistema centralnog gradskog grijanja jer su cijevi od pomjeranja počele da propuštaju vodu i paru, nabavio je i kamp kuću u slučaju kada postane rizik živjeti u ovoj kući izgrađenoj sedmadesetrih godina. Kaže temelji kuće su dobri i sigurni ali su kamioni učinili svoje. Ne samo na njegovoj već i obližnjim kućama komšija izgrađenim mnogo kasnije nego što je njegova. Na gubitku je Kemal i zbog poslovnog prostora koji se nalazi uz samu ulicu. Već više od dvije godine je bez kirije, sve zbog izgradnje zeničke zaobilaznice. Da li je pošteno da se nadležni i odgovorni ograđuju na vapaje mještana ulice Hamida i da li se uvijek treba čekati da se desi tragedija, pa da onda reagujemo? (A. Huskić)