Porezna uprava FBiH u 2020. naplatila tri posto manje javnih prihoda

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine u protekloj godini naplatila je 5,14 milijardi KM javnih prihoda iz svoje nadležnosti.

Direktor Uprave Šerif Isović izjavio je na konferenciji za medije danas u Sarajevu da je u odnosu na godinu ranije zabilježen pad u naplati od 157 miliona KM ili 2,98 posto.

Precizirao je da je u strukturi javnih prihoda najviše naplaćeno doprinosa na plate u iznosu 3,64 milijarde KM, te poreza na dohodak i dobit u iznosu 355 miliona KM.

“Pad naplate doprinosa kojim se finansiraju penzije i zdravstvo je bio manji od jedan posto, što je uspjeh u ovakvom političkom i ekonomskom okruženju”, rekao je Isović.

Istakao je da je najviše javnih prihoda naplaćeno na području Kantona Sarajevo gdje je u 2020. zabilježen pad od 3,2 posto, ali je u konačnici naplaćeno 1,94 milijarde KM.

Isović je naveo da taj kanton učestvuje sa 37,9 posto u ukupno naplaćenim javnim prihodima u FBiH, dok najmanje učestvuje Posavski kanton sa 0,97 posto.

“U Tuzlanskom kantonu u 2020. naplata je povećana za dva posto, zbog naplate određenih zaostalih obaveza, dok je najveći pad zabilježen u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom s nešto više od šest posto”, pojasnio je Isović.

Naglasio je da je Uprava u 2020. izvršila više od 5.600 kontrola u kojima je otkriveno više od 183 miliona KM poreznih obaveza koje nisu plaćene, zbog čega su izrečene kazne u ukupnom iznosu od 5,97 miliona KM za 3.095 obveznika.

“Također, bili smo prinuđeni podnijeti 40 izvještaja o počinjenju krivičnog djela utaje poreza s procijenjenim vrijednosti utaje većom od 5,6 miliona KM”, potcrtao je Isović.

Dodao je da je prispjeli dug po osnovu poreznih obaveza prešao tri milijarde KM, te da će taj dug bez određenih sistemskih rješenja neminovno rasti.

 

N1