ZENICA: Gradski vijećnici razmatrali i usvojili 16 tačaka dnevnog reda

FOTO: Zenicainfo.ba

Održana je četvrta sjednica novog saziva Gradskog vijeća. Gradski vijećnici razmatrali su i usvojili 16 tačaka dnevnog reda, a među njima su se našli i izvještaji iz 2019. godine.

Odlukom većine vijećnika usvojen je Izvještaj o realizaciji projekata izgradnje, rekonstrukcije i održavanja cestovne infrastrukture za 2019. godinu kada je iz budžeta bilo izdvojeno tri miliona i 600 hiljada KM.

“Putna infrastruktura je zapuštena i važno je odrediti prioritete, a samo za prioritete kada su gradske ulice u pitanju potrebno je izdvojiti devet miliona maraka što znači da treba što prije odrediti kako djelovati”, kazala je Sabira Helvida, pomoćnica Gradonačelnika za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove.

“Iz Gradske uprave isticana je potreba povezivanja mjesnih zajednica asfaltom kao i rješavanja makadmskih puteva i mislimo da je to i ubuduće prioritet prioriteta”, kaže Helvida.

“2014. godine nismo mogli odvesti svoju djecu doktoru, intervenisali su helikopteri a sada imamo napravljene alternativne puteve što je jako pohvalno”, kazao je Semir Huseinović, vijećnik Zeničke inicijative – Kasumović Fuad.

Semir Huseinović,

Isto misli i njegov kolega Sanjin Aldobašić koji ističe kako su u prošlom sazivu Vijeća donijeli odluku da će se odrediti i plan sanacije gradskih ulica obzirom da su neke od njih u katastrofalnom stanju. “Obzirom da je sanacija gradskih ulica dosta skuplja potrebno je što prije odrediti prioritete”, kaže Aldobašić.

Sanjin Aldobašić

Jednoglasno je usvojena i inicijativa vijećnika iz SDP-a Nermina Mehića.

“Zaključak se odnosi da odmah nakon usvajanja budžeta na prvoj sjednici Gradskog vijeća razmatramo plan ulaganja u putnu infrastrukturu kako ne bismo kasnili i dugo čekali na okončanje procedura”, kaže Mehić.

Nermin Mehić

Do kraja sjednice gradski vijećnici usvojili su Izvještaj o provedenom postupku javnog nadmetanja radi prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u Radnoj zoni 1, izvještaji o ulaganju u vodoprivredu, o korištenju mjerne opreme i uređaja za monitoring kvalitete zraka sa prijedlogom ustupanja iste u trajno vlasništvo Institutu Kemal Kapetanović.

Vijećnici su dali saglasnost za izgradnju vodovoda Vrselje kao i saobraćajnice za naselje Hrustići a podržali su i prijedloge riješenja o utvrđivanju prava vlasništva za građevinska zemljišta.

Jednoglasno je usvojen i prijedlog odluke o ustupanju u vlasništvo opreme za smještaj udruženjima na teritoriji Grada Zenica kao i prijedlog za donošenje odluke o preuzimanju garažnih prostora u vlasništvo Grada Zenica. (B. D.)