Anketiranje poslodavaca o kretanjima na tržištu rada

FOTO: Zenicainfo.ba

U periodu od 11. do 29. januara 2021. godine Federalni zavod za zapošljavanje i službe za zapošljavanje organizuju anketiranje poslodavaca u sklopu Istraživanja tržišta rada u Federaciji BiH 2020/2021, a ciljem sagledavanja trendova i procjene kretanja na tržištu rada.

Kroz anonimnu anketu je planirano da se obuhvati reprezentativni uzorak od najmanje 1.200 poslodavaca, malih, srednjih i velikih, iz Federacije BiH iz ključnih djelatnosti, a koji imaju pet i više zaposlenih.

“Što se tiče ZDK predviđeno je telefonsko anketiranje u obimu od oko 300 poslodavaca”, izjavio je za RTV Zenica Sehadet Hadžić, rukovodilac Odsjeka za zapošljavanje u kantonalnoj Službi.

Sehadet Hadžić

Cijeli proces odvija se uz podršku projekta „Unapređenje istraživanja tržišta rada“, koji finansira Europska unija, a anketiranje će provoditi predstavnici službi za zapošljavanje koji su stručno obučeni, u sklopu navedenog projekta, za provođenje anketiranja uz primjenu utvrđene metodologije istraživanja.

Pitanja iz upitnika odnose se uglavnom na sagledavanje potreba poslodavaca za radnom snagom, najtraženijim zanimanjima i eventualnim viškovima radne snage, suočavanje s posljedicama pandemije COVID-19, otežavajuće okolnosti u pronalasku radnika, mogućnosti poslodavaca da organizuju praktičnu obuke za đake, studente i nezaposlene osobe, kao i na zadovoljstvo uslugama javnih službi za zapošljavanje i dr.

Rezultati i preporuke iz istraživanja će biti prezentirani javnosti u prvom kvartalu 2021. godine kroz izvještaje prilagođene poslovnom i obrazovnom sektoru u Federaciji BiH. (Š. B.)