Hotel “Dubrovnik” zbog korone zabilježio manji promet

Pandemija koronavirusa tokom 2020. godine, odrazila se negativno i na poslovanje sektora ugostiteljstva i hotelijerstva.

Hotel „Dubrovnik“ u Zenici od marta 2020. godine bilježi manji promet za oko 50 posto, potvrdila je u razgovoru za RTV Zenica Lejla Dervišević, menadžerica hotela.

“Prva dva mjeseca bila su uspješna, a onda je u martu uslijedio pad i zabrana rada u ovoj oblasti”, podsjeća Dervišević, ustvrdivši da je sektor ugostiteljstva i hotelijerstva bio među najpogođenijim.

“Uprkos teškoćama tokom godine nije bilo otpuštanja zaposlenih i situacija se postepeno stabilizovala, pri čemu je kritični period-mart-maj iskorišten za dodatne investicije i modernizaciju. Hotel „Dubrovnik“ je iskoristio mogućnost prijave na javni poziv resornog federalnog ministarstva i korisnik je sredstava subvencije kao pomoć u doba koronavirusa”, ukazala je naša sagovornica.

Pored toga, sa nivoa ZDK odobrena su sredstva subvencije neto plate i doprinose za mart i april, a dostavljen je i zahtjev za maj i juni. (Š. B.)