Dok Pfizer stiže u regiju: Zašto BiH pored COVAX-a određenu količinu vakcina nije kupila direktno

Mnoge države u svijetu su shvatile da je vakcina najbolje rješenje za probleme koje je izazvala pandemija s obzirom na to da bi vakcinisanjem “ubili više muha jednim udarcem”. Osim što bi zaustavile epidemiju u državi, vakcine bi blagotvorno utjecale i na psihu ljudi, a pogotovo na ekonomiju i privredni oporavak. Zbog toga se mnogi trude što prije i na što više načina da ih nabave.

Jedini načini na koje BiH nabavlja vakcine je COVAX mehanizam i onaj preko Evropske unije. U tim mehanizmima su mnoge države koje bi manje-više u istom periodu trebalo da dobiju svoje doze, međutim države imaju mnogo načina da nabave ovaj lijek za pandemiju. Jedan od načina aktivnog traganja za vakcinom je i direktni dogovor s kompanijama, baš onako kako je to uradila Srbija.

COVAX i EU mehanizmi

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH su ranije kazali da od COVAX mehanizma i EU zavisi kada ćemo dobiti vakcine protiv koronavirusa. U ovaj mehanizam smo prvobitno i dospjeli nakon što su nas WHO i Globalna alijansa za vakcine pozvali da se priključimo, a da se to nije desilo vjerovatno bismo ostali i bez tih dogovorenih doza s obzirom na pasivnost naše vlasti.

Tek na kraju prvog kvartala 2021. godine možemo očekivati prve doze vakcina, to znači da bismo još četiri mjeseca mogli čekati na imunizaciju dok bi region u tom periodu već uveliko bio u tom procesu. Problem kod ovakve vrste nabavke nije samo to što je spora, problem je i nedovoljna količina. Planirano je da nam stigne 1.230.000 doza što je dovoljno samo za 20 posto stanovništva ukoliko se uzme u obzir da je za većinu postojećih vakcina protiv koronavirusa potrebno po dvije doze kako bi bile učinkovite.

Da iskažemo svoje potrebe za nabavku vakcine pozvala nas je i Evropska unija kako bi nas uključila u svoj mehanizam, no još uvijek nije poznato kada bi te vakcine mogle stići, niti u kojoj količini.

Od vlasti smo često mogli čuti da su od samog početka u pregovorima za nabavke, da tragaju za mogućnostima, međutim takve riječi se ne vide dobro na djelima. Ministarstvo civilnih poslova je kazalo da prati aktivnosti zemalja EU i regiona kada su u pitanju vakcine protiv koronavirusa no da smatraju da je način na koji oni rade najsigurniji.

Mehanizam nabavke putem direktnog dogovora

Vakcine je moguće nabaviti i putem direktnog dogovora s kompanijama koje ih proizvode, poput Pfizera i Moderne. Na takav način su djelovale SAD i Velika Britanija koje su prve u svijetu krenule u imunizaciju shvatajući da je to jedino rješenje za krizu. No, BiH kaže da takva vrsta nabavke nije najpametnija ideja.

Ranije su iz Ministarstva civilnih poslova rekli da svaki proizvođač ima pravo podnijeti zahtjev za odobrenje Agenciji za lijekove i medicinska sredstva ukoliko je državni ili entitetski nivo iskazao spremnost za direktan dogovor, no kazali su i to da u prvi plan treba staviti sigurnost koju garantuje COVAX.

Bez obzira na sve, nameće se pitanje hoće li i koliko BiH zakasniti za regijom. U prvoj fazi vakcinacije na red će doći primarno zdravstveni radnici. Da li je BiH direktnim dogovorom s proizvođačom mogla kupiti makar dio vakcina neophodan za zdravstvene radnike? Ukoliko Pfizerovom vakcinom svoje građane, čak i političke lidere vakcinišu SAD, Velika Britanija, a uskoro i Evropska unija, zašto to ne bi i BiH?

“Svjesni smo činjenice da su neke od zemalja u regionu stupile u direktne pogodbe s proizvođačima, pored mehanizama u koje su uključene, ali nadležne zdravstvene institucije su do ovog trenutka iskazale potrebu samo za vakcinama putem COVAX mehanizma”, saopćeno je ranije.

Republika Srpska je iskazala želju za ruskom vakcinom, no s obzirom na to da do danas nije bilo nikakvih zvaničnih objava o potencijalnom dogovoru, čini se da je ta “želja” bila samo alat u rukama entitetske vlasti za sabiranje bodova među srpskim narodom.

Srbija danas dobila prve doze Pfizerove vakcine

Kompanija Pfizer je podnijela zahtjev za odobrenje uvoza vakcine u Srbiju, što je ubrzo i odobreno, a vakcine su stigle državnim avionom i ranije nego što se očekivalo.

S ovom kompanijom je Srbija dogovorila kupovinu oko 20.000 vakcina, a njih 4.800 je stiglo u “prvoj turi”, stoga je najavljen i početak imunizacije stanovništva.

Srbija je također u istim mehanizmima kao i mi te od COVAX-a čeka informacije o dostavi vakcine, no dok čekaju, potrudili su se nabaviti onoliko koliko mogu.

Čini se da su se naše vlasti vodile time da ne treba bespotrebno trošiti novac s obzirom na to da postoji bojazan da veliki broj ljudi neće željeti da se vakciniše. No, ono o čemu nisu razmišljali jeste da, ukoliko nabave vakcine samo preko COVAX-a, to znači da će oduzeti mogućnost vakcinacije na duži period mnogima koji to žele, odnosno da ćemo prvu pošiljku dobiti kasno.

 

klix.ba