Na snagu stupila nova naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva

FOTO: Zenicainfo.ba (Nejiro A.)

Novom Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od danas, 21.12.2020. opće mjere iz ranije Naredbe produžene su za narednih 14 dana, dok je Naredba u nekim dijelovima proširena.

Kriznom štabu kantonalnog ministarstva zdravstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, nalaže se „da u suradnji sa kantonalnim ministarstvom obrazovanja, u tjednu od 21.– 25. prosinca ove godine, organiziraju isključivo online model odvijanja nastave radi održavanja Lokalnih izbora u Mostaru 2020, te osiguraju dezinfekciju prostora, prozračivanje i druge higijensko – epidemiološke mjere potrebne za suzbijanje širenja COVID – 19”, kao i „da u suradnji sa mjerodavnim institucijama osiguraju dezinfekciju i prozračivanje svih objekata u kojima se održavaju Lokalni izbori u Mostaru 2020 na području kantona/županije radi suzbijanja širenja COVID – 19”.

Naredbom se kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva nalaže „da u suradnji sa mjerodavnim kantonalnim ministarstvima osiguraju zabranu rada ugostiteljskih objekata i kazina na području kantona u razdoblju od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”, a navedeno se odnosi i „na ugostiteljski dio odnosno restorane u hotelima, motelima i sl.”.

Novom naredbom, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”, a za kontrolu ove odredbe zadužene su “kantonalne uprave policija nadležnih kantonalnih/županijskih ministarstava unutarnjih poslova sukladno kantonalnim propisima o javnom redu i miru. Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona o primjeni ove odredbe koju možete naći OVDJE.

Obavezno je nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima:

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru. Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog hroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi.

Produžena je i odredba kojom se “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od 2m među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”.

Kriznim stožerima kantonalnih ministarstava zdravstva naloženo je da na temelju procjene COVID-19 epidemiološke situacije i uz higijensko-epidemiološke preporuke zavoda za javno zdravstvo kantona/županije, na području kantona/županije, kao i općina donesu naredbu kojom će se definirati način održavanja sjednica i radnih tijela zakonodavnih tijela kantona/županije, kao i organa odlučivanja u jedinicama lokalne samouoprave (gradska, općinska vijeća i sl.).

Kantonalnim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu/županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Preporuke Kriznog štaba FMZ, proširene su i za dio koji se odnosi na predstojeće blagdane, pa se građanima preporučuje da u vrijeme održavanja svih predstojećih blagdana, kao i Nove godine 2021. godine, privatna okupljanja svedu na minimum i obilježavaju u krugu najuže obitelji.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u periodu od 11.00 – 13.00 sati. Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 21.12.2020. obvezujuća je za krizne stožere kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a aktuelne Preporuke Kriznog štaba FMZ OVDJE.

Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

 

N1